Wykonanie

Domowe, aromatyczne ,
drożdżowe ciasto z dojrzałymi węgierkami posypanymi
cynamonem i kruszonką to
słodycz, na którą warto czekać cały rok.
Ciasto drożdżowe ze
śliwkami i
cynamonem , to smak mojego dzieciństwa. Każdego roku w sezonie
śliwkowym ciasto to musi obowiązkowo upieczone.Tęsknię za nim ,ale najbardziej smakuje mi o tej
porze roku.

Składniki na dużą blaszkę:3 szklanki
mąki pszennej3
żółtka120 g
masła40 g
drożdży3/4 szklanki
mleka1/2 szklanki
cukrucukier wanilinowyskórka starta z
cytryny /do smaku/szczypta
soli750 g
śliwekkruszonka:120 g
mąki80 g
cukru1 płaska łyżeczka
cynamonu100 g
masłaWykonanie:

-
Masło stopić i przestudzić-
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką
cukru, dodać łyżkę
mąki i tyle
mleka by powstał zaczyn o konsystencji
śmietany. Odstawić do wyrośnięcia.-
Żółtka utrzeć z
cukrem i
cukrem wanilinowym.-
Mąkę wsypać do miski ,wymieszać z
solą.-Dodać podrośnięty zaczyn, pozostałe
mleko i
żółtka.-Zagnieść ciasto ,aż będzie odchodziło od miski /jeśli użyjemy robota będzie to trwało znacznie krócej/-Pod koniec wyrabiania dodać
masło. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne, a na jego powierzchni będą widoczne pęcherzyki powietrza.-Gotowe ciasto oprószyć
mąką.-Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.-
Śliwki umyć, osuszyć , przekroić na pół i wyjąć pestki.-Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć ja na omączony blat, rozwałkować i przełozyć na blaszkę posmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto można również przełożyć bezpośrednio na blachę i rozciągnąć palcami na całej powierzchni.-Na cieście rozłożyć
śliwki /skórką dod dołu / .-Odstawić do wyrośnięcia /ok.20 minut/.- Z miękkiego
masła,
mąki,
cynamonu i
cukru zagnieć kruszonkę.-Posypać wierzch ciasta.-Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 st.C i piec 40 minut.


