ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Domowe, aromatyczne ,drożdżowe ciasto z dojrzałymi węgierkami posypanymi cynamonem i kruszonką to słodycz, na którą warto czekać cały rok.
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i cynamonem , to smak mojego dzieciństwa. Każdego roku w sezonie śliwkowym ciasto to musi obowiązkowo upieczone.
Tęsknię za nim ,ale najbardziej smakuje mi o tej porze roku.
Składniki na dużą blaszkę:
3 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
120 g masła
40 g drożdży
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
cukier wanilinowy
skórka starta z cytryny /do smaku/
szczypta soli
750 g śliwek
kruszonka:
120 g mąki
80 g cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu
100 g masła
Wykonanie:
-Masło stopić i przestudzić
-Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać łyżkę mąki i tyle mleka by powstał zaczyn o konsystencji śmietany. Odstawić do wyrośnięcia.
-Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym.
-Mąkę wsypać do miski ,wymieszać z solą.
-Dodać podrośnięty zaczyn, pozostałe mleko i żółtka.
-Zagnieść ciasto ,aż będzie odchodziło od miski /jeśli użyjemy robota będzie to trwało znacznie krócej/
-Pod koniec wyrabiania dodać masło. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne, a na jego powierzchni będą widoczne pęcherzyki powietrza.
-Gotowe ciasto oprószyć mąką.
-Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.
-Śliwki umyć, osuszyć , przekroić na pół i wyjąć pestki.
-Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć ja na omączony blat, rozwałkować i przełozyć na blaszkę posmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto można również przełożyć bezpośrednio na blachę i rozciągnąć palcami na całej powierzchni.
-Na cieście rozłożyć śliwki /skórką dod dołu / .
-Odstawić do wyrośnięcia /ok.20 minut/.
- Z miękkiego masła, mąki, cynamonu i cukru zagnieć kruszonkę.
-Posypać wierzch ciasta.
-Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 st.C i piec 40 minut.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/09/ciasto-drozdzowe-ze-sliwkami-i.html