ßßß Cookit - przepis na Ryba zapiekana w sosie śmietanowo-koperkowym /Winiary/

Ryba zapiekana w sosie śmietanowo-koperkowym /Winiary/

nazwa

Wykonanie

Smaczna morska ryba zapiekana w sosie śmietanowo-koperkowym, którą podałam z koprem włoskim zapiekanym również w sosie śmietankowym z dodatkiem parmezanu i świeżego koperku.
Kto ma opory /a wiem, że wielu .../ może samodzielnie przygotować sos odpowiednio doprawiony i zapiec rybkę. Ja miałam ochotę spróbować jaki smak proponuje firma Winiary i zrobiłam to zgodnie z zaleceniem producenta.
Składniki:/2 porcje/
350 g świeżego fileta rybnego /okoń morski/
200 ml śmietany 12 %
50 ml wody
1 op.Pomysł na ....rybę w sosie śmietanowo-koperkowym
duża szczypta chilli
oraz
1 duża bulwa kopru włoskiego
200 ml śmietany 12%
3 łyżki startego parmezanu
1 łyżka posiekanego świeżego koperku
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka bułki tartej
Wykonanie:
Ryba:
-Pomysł na....wymieszać z wodą i śmietaną, zagotować, dodać szczyptę chilli.
-Filet /umyty i osuszony/ ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
-Zalać gorącym sosem.
-Zapiekać / bez przykrycia/ w piekarnika nagrzanym do 200 st.C ok.25 minut.
Koper włoski :
-Koper obrać z zewnętrznych , łukowatych warstw, odciąć łodygę .
-Warzywo przeciąć na połowę lub ćwiartki i wrzucić do wrzącej, osolonej wody.
-Gotować ok. 5 minut.
-Podgotowany koper wyjąć i osuszyć.
-Małą foremkę żaroodporną nasmarować masłem posypać bułką tartą.
-Ułożyć koper w naczyniu i zalać śmietaną wymieszaną z połową sera i koperkiem.
-Posypać pozostałym serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.
-Zapiekać do przyrumienienia się wierzchu.
Upieczoną rybę podawać z zapieczonym koprem włoskim.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/08/ryba-zapiekana-w-sosie-smietanowo.html