Wykonanie

Smaczna
morska ryba zapiekana w sosie
śmietanowo-
koperkowym, którą podałam z
koprem włoskim zapiekanym również w sosie
śmietankowym z dodatkiem
parmezanu i świeżego
koperku.Kto ma
opory /a wiem, że wielu .../ może samodzielnie przygotować sos odpowiednio doprawiony i zapiec
rybkę. Ja miałam ochotę spróbować jaki smak proponuje firma
Winiary i zrobiłam to zgodnie z zaleceniem producenta.


Składniki:/2 porcje/350 g świeżego
fileta rybnego /okoń morski/200 ml
śmietany 12 %50 ml
wody1 op.Pomysł na ....
rybę w sosie
śmietanowo-
koperkowymduża szczypta
chillioraz

1 duża bulwa
kopru włoskiego200 ml
śmietany 12%3 łyżki startego
parmezanu1 łyżka posiekanego świeżego
koperku1 łyżeczka
masła1 łyżeczka
bułki tartejWykonanie:
Ryba:-Pomysł na....wymieszać z
wodą i
śmietaną, zagotować, dodać szczyptę
chilli.-Filet /umyty i osuszony/ ułożyć w naczyniu żaroodpornym.-Zalać gorącym sosem.-Zapiekać / bez przykrycia/ w piekarnika nagrzanym do 200 st.C ok.25 minut.
Koper włoski :-
Koper obrać z zewnętrznych , łukowatych warstw, odciąć łodygę .-Warzywo przeciąć na połowę lub ćwiartki i wrzucić do wrzącej, osolonej
wody.-Gotować ok. 5 minut.-Podgotowany
koper wyjąć i osuszyć.-Małą foremkę żaroodporną nasmarować
masłem posypać
bułką tartą.-Ułożyć
koper w naczyniu i zalać
śmietaną wymieszaną z połową
sera i
koperkiem.-Posypać pozostałym
serem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.-Zapiekać do przyrumienienia się wierzchu.

Upieczoną
rybę podawać z zapieczonym
koprem włoskim.

