Wykonanie
Chyba każdy, kto natknął się w
sieci na to ciasto zwrócił szczególna uwagę na nazwę i zapragnął go wypróbować..... ja również.
Ciasto popularne ostatnio na zagranicznych blogach przywędrowało również do naszego
kraju. Zetknęłam się z nim jakiś czas temu i wreszcie postanowiłam sprawdzić, gdzie kryje się jego magiczna moc. Ciasto jest niezwykle łatwe do przygotowania , ale trzeba trzymać się pewnych zasad. Najważniejszą /obok proporcji i kolejności poszczególnych czynności/ / jest pokojowa temperatura składników. Moje ciasto nie udało się tak jak w ORYGINALE .Widocznie znów coś sknociłam i zrobiłam po swojemu . Będzie więc powtórka w najbliższym czasie.W moim cieście widać wyraźnie dwie warstwy , a miało być trzy. Smakowało jednak wyśmienicie ,a szczególnie na drugi dzień , po mocnym schłodzeniu. Jeszcze bardziej smakowało mi z pokryte warstwą delikatnej pianki truskawkowej.
Magia tego ciasta to niezwykle ciekawy, końcowy efekt. Piekąc jedno proste ciasto, z zaledwie kilku składników , w jednej foremce otrzymujemy trzy różne warstwy. Za jednym zamachem spód,budyniowy krem i cieniutka warstwę
biszkoptu. Ot i cały sekret!
Składniki:/ na foremkę kwadratową o wymiarach 20 cm/
4
jajka1 łyżka zimnej
wody150 g
cukru1 łyżeczka esencji
wanilii125 g rozpuszczonego
masła /plus do foremki/115 g
mąki pszennej500 ml letniego
mlekaszczypta
soli1 łyżka
soku z cytryny lub
octuWszystkie składniki na ciasto powinny
mieć jednakową , pokojową temperaturę.-Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia/ można dodatkowo posmarować masłem/.-
Masło stopić /w kąpieli wodnej/ i odstawić do przestudzenia.-
Białka oddzielić od
żółtek.-
Żółtka umieścić w misce , dodać
cukier i przy pomocy miksera utrzeć na gładka, puszystą masę /ok.8-10 minut/-Dodać łyżkę
wody , ekstrakt
wanilii i szczyptę
soli.-Wciąż ucierając /zmniejszyć obroty/ dodawać powoli stopione, przestudzone
masło.-Następnie dodać przesianą
mąkę.-Wlewać powoli lenie
mleko i mieszać jeszcze ok.1 minutę.-Ciasto powinno być gładkie bez śladów grudek.-
Białka o temp. pokojowej ubić , a pod koniec dodać łyżkę
soku z cytryny.-Ubite
białka dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.-Gotowe ciasto przelać do foremki.-Piec ok.80 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 st.C.-Upieczone ciasto przestudzić w temperaturze pokojowej ,a następnie przykryć folią i wstawić do lodówki na ok.2 godziny.-Schłodzone ciasto pokroić na kwadraty i posypać
cukrem pudrem.
Ponieważ zapowiedzieli mi się niespodziewani goście, a czasu miałam niewiele : postanowiłam zrobić użytek z mojego magicznego ciasta. Poskładałam go do kupki /po zrobieniu zdjęć/ . Przygotowałam ekspresową piankę
truskawkową / dodałam
żelatyny /, nałożyłam ją na ciasto i tak oto powstał torcik
biszkoptowy z kremem i pianką
truskawkową.Zapewniam, że było pysznie!
Pianka truskawkowa : / zobacz /1 duże
białko100- 150 g świeżych
truskawekkilka kropli ulubionego
likieru do smaku /u mnie Fragolino,ale można pominąć/4 łyżki
cukru1 łyżeczka
żelatynyWykonanie:
Jajka , które używamy do deserów należy wcześniej dokładnie umyć i sparzyć gorącą
wodą.-Umyte, obrane
truskawki połączyć z
cukrem , dodać kilka kropli
likieru i zmiksować na gładki mus.
-Do musu
truskawkowego wbić
białko i przy pomocy robota ubijać tak długo ,aż powstanie gęsta,puszysta masa.
-
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości
wody , delikatnie podgrzać do całkowitego rozpuszczenia się jej.-Do gotowej piany truskawkowej dodać rozpuszczoną
żelatynę i lekko zmiksować do całkowitego połączenia się składników.-Wstawić do lodówki aby masa lekko stwardniała.-Tężejąca masę przełożyć na ciasto.-Ciasto wstawić do lodówki.