Wykonanie
Kruche ciasto, mocno
cytrynowy krem,
truskawki i słodka opalana
beza. Czego chcieć więcej, skoro nawet za oknem prawie wiosna?Sprawdzony przepis na lemon
curd znajdziecie TUTAJ . Ta ilość kremu wystarczy na wypełnienie 20 tartaletek. Można go przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.Składniki na 20 babeczek:Ciasto:250 g
mąki pszennej125 g zimnego
masła, pokrojonego na kawałki1
jajko1 łyżeczka drobnego
cukru1/2 łyżeczki
soli2 łyżki zimnej
wodyMąkę oraz
masło umieścić w malakserze. Obrócić kilka
razy, aż ciasto zacznie przypominać w konsystencji mokry piach. Następnie dodać pozostałe składniki i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Uformować kulę, lekko spłaszczyć i schować do lodówki na 20 minut.Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami pergaminu (nie trzeba już wtedy podsypywać
mąką) na grubość ok. 3 mm. Za pomocą okrągłej foremki wycinać koła, a następnie wyłożyć nimi foremki. Usunąć nadmiar ciasta. Spód nakłuć widelcem i położyć na cieście identyczną foremkę, lekko ją dociskając. Obciążyć ceramicznymi kulkami lub
fasolą. Schować do lodówki na kilka minut. Użycie dodatkowej foremki do obciążenia sprawi, że
spody będą cieniutkie i równie ładnie pokarbowane od wewnątrz. Jednak zamiast tego, można wyłożyć ciasto kawałkiem pergaminu i wtedy obciążyć.Piekarnik rozgrzać do 180°C. Piec
spody z obciążeniem przez 10 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie oraz dodatkową foremkę i piec jeszcze 5 minut. Czynność powtarzać do wyczerpania ciasta.Pozostawić
spody do wystygnięcia, a następnie napełnić wcześniej przygotowanym kremem
cytrynowym.Dodatkowo:20
truskaweklistki
mięty do dekoracjiKażdą
truskawkę pokroić na plasterki i ułożyć po jednej stronie babeczki, na kremie
cytrynowym.
Beza włoska:2
białka125 g
cukru (100 g i 25 g)1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego100 g
cukru zalać
wodą tak, by
woda przykryła
cukier i ustawić na średnim ogniu. Doprowadzić do zagotowania i dalej gotować, nie mieszając.
Syrop będzie odpowiedni, gdy kropla spadająca z łyżki będzie się ciągnęła jak nitka, a spuszczona do lodowatej
wody, zamieni się w kulkę. Co jakiś czas trzeba robić próby, by nie przegapić momentu.W tym czasie ubijać
białka na średnich obrotach, dodając pozostałe 25 g
cukru, aż piana stanie się sztywna.Gotowy
syrop zdjąć z ognia i powoli, po ściance misy miksera, wlewać do ubijanych na średnich obrotach
białek. Zwiększyć obroty miksera i ubijać masę do momentu, aż całkiem wystygnie. Na koniec dodać ekstrakt i wymieszać.
Beza powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Gotową pianą napełnić szprycę z okrągłą końcówką i wyciskać krem obok
truskawek.Na koniec opalić palnikiem i udekorować listkami
mięty.Życzę smacznego!