ßßß
Kruche ciasto, mocno cytrynowy krem, truskawki i słodka opalana beza. Czego chcieć więcej, skoro nawet za oknem prawie wiosna?Sprawdzony przepis na lemon curd znajdziecie TUTAJ . Ta ilość kremu wystarczy na wypełnienie 20 tartaletek. Można go przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.Składniki na 20 babeczek:Ciasto:250 g mąki pszennej125 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki1 jajko1 łyżeczka drobnego cukru1/2 łyżeczki soli2 łyżki zimnej wodyMąkę oraz masło umieścić w malakserze. Obrócić kilka razy, aż ciasto zacznie przypominać w konsystencji mokry piach. Następnie dodać pozostałe składniki i krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Uformować kulę, lekko spłaszczyć i schować do lodówki na 20 minut.Ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami pergaminu (nie trzeba już wtedy podsypywać mąką) na grubość ok. 3 mm. Za pomocą okrągłej foremki wycinać koła, a następnie wyłożyć nimi foremki. Usunąć nadmiar ciasta. Spód nakłuć widelcem i położyć na cieście identyczną foremkę, lekko ją dociskając. Obciążyć ceramicznymi kulkami lub fasolą. Schować do lodówki na kilka minut. Użycie dodatkowej foremki do obciążenia sprawi, że spody będą cieniutkie i równie ładnie pokarbowane od wewnątrz. Jednak zamiast tego, można wyłożyć ciasto kawałkiem pergaminu i wtedy obciążyć.Piekarnik rozgrzać do 180°C. Piec spody z obciążeniem przez 10 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie oraz dodatkową foremkę i piec jeszcze 5 minut. Czynność powtarzać do wyczerpania ciasta.Pozostawić spody do wystygnięcia, a następnie napełnić wcześniej przygotowanym kremem cytrynowym.Dodatkowo:20 truskaweklistki mięty do dekoracjiKażdą truskawkę pokroić na plasterki i ułożyć po jednej stronie babeczki, na kremie cytrynowym.Beza włoska:2 białka125 g cukru (100 g i 25 g)1 łyżeczka ekstraktu waniliowego100 g cukru zalać wodą tak, by woda przykryła cukier i ustawić na średnim ogniu. Doprowadzić do zagotowania i dalej gotować, nie mieszając. Syrop będzie odpowiedni, gdy kropla spadająca z łyżki będzie się ciągnęła jak nitka, a spuszczona do lodowatej wody, zamieni się w kulkę. Co jakiś czas trzeba robić próby, by nie przegapić momentu.W tym czasie ubijać białka na średnich obrotach, dodając pozostałe 25 g cukru, aż piana stanie się sztywna.Gotowy syrop zdjąć z ognia i powoli, po ściance misy miksera, wlewać do ubijanych na średnich obrotach białek. Zwiększyć obroty miksera i ubijać masę do momentu, aż całkiem wystygnie. Na koniec dodać ekstrakt i wymieszać.Beza powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Gotową pianą napełnić szprycę z okrągłą końcówką i wyciskać krem obok truskawek.Na koniec opalić palnikiem i udekorować listkami mięty.Życzę smacznego!



