ßßß Cookit - przepis na Włoskie faworki /IV / pieczone czyli chiacchiere al forno

Włoskie faworki /IV / pieczone czyli chiacchiere al forno

nazwa

Wykonanie

Faworki z piekarnika jadłam już kilka razy , ale po raz pierwszy zdecydowałam się je przygotować.
Ta forma karnawałowych słodkości jest doskonałym rozwiązaniem dla osób , które liczą
kalorie lub z innych względów nie jedzą smażonych smakołyków.
Ostatki we Włoszech świętuje się dopiero we wtorek.
W ten dzień właśnie kończy się okres włoskiego karnawału.
Przymiarki wstępne odbyły się u mnie już w niedzielę, a do czwartku / zdecydowanie brzmi swojsko/ zostało jeszcze parę dni. We wtorek będę świetować z przyjaciółmi ,a do tego czasu mały trening wskazany............oczywiście z rozsądkiem.
Dziś postanowiłam wypróbować chiacchiere al forno czyli faworki pieczone w piekarniku. Chiacchiere / czyt. kiakiere/czyli plotki to nazwa faworków używana w okolicach m.in. Mediolanu, Bolonii, ale już w innych rejonach to Cenci, Donzelle, Bugie itd. Faworki pieczone przygotowuje się bardzo szybko /szybciej niż smażone/. Są one jednak zdecydowanie inne w smaku.
Bardziej przypominają kruche ciasteczka, ale...... są równie smaczne.
Składniki:
200 g mąki pszennej
1 jajko
1 zółtko
40 g cukru pudru
25 g miękkiego masła
2-3 łyżki likieru Limoncello /można zastąpić wytrawnym winem np.Marsala/
skórka starta z jednej cytryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 lyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
oraz
cukier puder z wanilią do posypania
Wykonanie:
-Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, skórką cytrynową, dodać szczyptę soli.
-Wbić jajko i żółtko , dodać miękkie masło, likier.
-Wyrobić gładkie, elestyczne ciasto , zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 30 min.
-Schłodzone ciasto bardzo cieniutko rozwałkować /podsypywaćw razie potrzeby niewielką ilością mąki/.
-Radełkiem z ząbkami wyciąć dowolnej wielkości prostokąty i naciąć je na środku.
-Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, ułożyć gotowe prostokąty ciasta.
-Ciasto można /kto chce/ posmarować delikatnie z wierzchu olejem lub oliwą.
-Piec ok. 10-12 min w temp. 180 st. C. do uzyskania lekko złotego koloru.
-Lekko przestudzone ciastka posypać cukrem pudrem.
Dla amatorów faworków smażonych przygotowałam jednak wersję tradycyjną wykorzystując ciasto w/g tej samej receptury / jedynie likier zastąpiłam winem/ .
Faworki /chiacchiere/ choć przygotowane z tego samego ciasta
zdecydowanie różnią się wygladem i...... smakiem . Osobiście wolę jednak te smażone.......
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/02/woskie-faworki-pieczone-czyli.html