Wykonanie

Ten pyszny , niezwykle popularny i u wielbiany deser można podawać na wiele sposobów. Zawsze się udaje , zawsze smakuje , a przygotowanie go zajmuje niewiele czasu.To , czy będzie on mniej , czy bardziej słodki oraz mniej lub bardziej kaloryczny zależy od naszych upodobań. Deser ten można podawać w szklanych pucharkach, miseczkach, w postaci
tortu lubprzygotować w misce lub prostokątnym naczyniu i nakładać na talerzyki łyżką.We Włoszech takie desery nazywa się "dolci al cucchiaio"Mój deser podałam w gotowych
waflowych miseczkach pokrytych warstwą czekolady/ na lody/ .
Czekolada chroni
wafel przed wchłanianiem wilgoci z kremu . Myślę , że takie miseczki można przygotować w domu i zwykłe
waflowe pokryć rozpuszczoną
czekoladą , trochę więcej pracy , ale dodatkowa przyjemność w chrupaniu /jeszcze nie robiłam /.Tiramisu
kawoweSkładniki:250 g
serka mascarpone1
jajko2
żółtka3 łyżki
cukru8 podłużnych
biszkoptówkieliszek
likieru kawowego/lub amaretto/1/4 szklanki naparu
kawowego4 miseczki
waflowe pokryte wewnątrz
czekoladąkakao do dekoracjiWykonanie:
Jajko i
żółtka połączyć z
cukrem i dobrze ubić na parze. Gęsty , puszysty krem wystudzić. Do ubitej masy dodawać po łyżce
ser mascarpone i dokładnie wymieszać / można użyć miksera/ . Napar
kawowy połączyć z
likierem .Część
biszkoptów skropić przygotowanym ponczem i ułożyć na dnie miseczek, nałożyć warstwę kremu i udekorować pozostałymi
biszkoptami / również nasączonymi delikatnie
kawą z
likierem /. Wierzch deseru posypać
kakao.


Tiramisu z
malinamiSkładniki:250 g
serka mascarpone1
jajko2
żółtka3 łyżki
cukru8 podłużnych
biszkoptówkieliszek
likieru malinowego1/4 szklanki przegotowanej
wody4 miseczki
waflowe pokryte od wewnątrz
czekoladąświeże
maliny do dekoracjiWykonanie:Tiramisu w miseczkach
waflowych z
malinami należy przygotować podobnie jak w przepisie wyżej. Jedyna różnica to : naponczowanie
biszkoptów likierem malinowym rozpuszczonym w niewielkiej ilości przegotowanej
wody. W środku deseru i na wierzchu ułożyć
maliny.


Dużą zaletą tego deseru jest możliwość zamrożenia go.Gotowy deser należy dokładnie owinąć folią spożywczą /przed dekorowaniem owocami/i wstawić do zamrażalnika. Dekorować dowolnymi
owocami dopiero przed podaniem .