ßßß
Ten pyszny , niezwykle popularny i u wielbiany deser można podawać na wiele sposobów. Zawsze się udaje , zawsze smakuje , a przygotowanie go zajmuje niewiele czasu.To , czy będzie on mniej , czy bardziej słodki oraz mniej lub bardziej kaloryczny zależy od naszych upodobań. Deser ten można podawać w szklanych pucharkach, miseczkach, w postaci tortu lubprzygotować w misce lub prostokątnym naczyniu i nakładać na talerzyki łyżką.We Włoszech takie desery nazywa się "dolci al cucchiaio"Mój deser podałam w gotowych waflowych miseczkach pokrytych warstwą czekolady/ na lody/ . Czekolada chroni wafel przed wchłanianiem wilgoci z kremu . Myślę , że takie miseczki można przygotować w domu i zwykłe waflowe pokryć rozpuszczoną czekoladą , trochę więcej pracy , ale dodatkowa przyjemność w chrupaniu /jeszcze nie robiłam /.Tiramisu kawoweSkładniki:250 g serka mascarpone1 jajko2 żółtka3 łyżki cukru8 podłużnych biszkoptówkieliszek likieru kawowego/lub amaretto/1/4 szklanki naparu kawowego4 miseczki waflowe pokryte wewnątrz czekoladąkakao do dekoracjiWykonanie:
Jajko i żółtka połączyć z cukrem i dobrze ubić na parze. Gęsty , puszysty krem wystudzić. Do ubitej masy dodawać po łyżce ser mascarpone i dokładnie wymieszać / można użyć miksera/ . Napar kawowy połączyć z likierem .Część biszkoptów skropić przygotowanym ponczem i ułożyć na dnie miseczek, nałożyć warstwę kremu i udekorować pozostałymi biszkoptami / również nasączonymi delikatnie kawą z likierem /. Wierzch deseru posypać kakao.
Tiramisu z malinamiSkładniki:250 g serka mascarpone1 jajko2 żółtka3 łyżki cukru8 podłużnych biszkoptówkieliszek likieru malinowego1/4 szklanki przegotowanej wody4 miseczki waflowe pokryte od wewnątrz czekoladąświeże maliny do dekoracjiWykonanie:Tiramisu w miseczkach waflowych z malinami należy przygotować podobnie jak w przepisie wyżej. Jedyna różnica to : naponczowanie biszkoptów likierem malinowym rozpuszczonym w niewielkiej ilości przegotowanej wody. W środku deseru i na wierzchu ułożyć maliny.
Dużą zaletą tego deseru jest możliwość zamrożenia go.Gotowy deser należy dokładnie owinąć folią spożywczą /przed dekorowaniem owocami/i wstawić do zamrażalnika. Dekorować dowolnymi owocami dopiero przed podaniem .