ßßß Cookit - przepis na Tiramisu w waflowych miseczkach

Tiramisu w waflowych miseczkach

nazwa

Wykonanie

Ten pyszny , niezwykle popularny i u wielbiany deser można podawać na wiele sposobów. Zawsze się udaje , zawsze smakuje , a przygotowanie go zajmuje niewiele czasu.
To , czy będzie on mniej , czy bardziej słodki oraz mniej lub bardziej kaloryczny zależy od naszych upodobań. Deser ten można podawać w szklanych pucharkach, miseczkach, w postaci tortu lub
przygotować w misce lub prostokątnym naczyniu i nakładać na talerzyki łyżką.
We Włoszech takie desery nazywa się "dolci al cucchiaio"
Mój deser podałam w gotowych waflowych miseczkach pokrytych warstwą czekolady/ na lody/ . Czekolada chroni wafel przed wchłanianiem wilgoci z kremu . Myślę , że takie miseczki można przygotować w domu i zwykłe waflowe pokryć rozpuszczoną czekoladą , trochę więcej pracy , ale dodatkowa przyjemność w chrupaniu /jeszcze nie robiłam /.
Tiramisu kawowe
Składniki:
250 g serka mascarpone
1 jajko
2 żółtka
3 łyżki cukru
8 podłużnych biszkoptów
kieliszek likieru kawowego/lub amaretto/
1/4 szklanki naparu kawowego
4 miseczki waflowe pokryte wewnątrz czekoladą
kakao do dekoracji
Wykonanie:
Jajko i żółtka połączyć z cukrem i dobrze ubić na parze. Gęsty , puszysty krem wystudzić. Do ubitej masy dodawać po łyżce ser mascarpone i dokładnie wymieszać / można użyć miksera/ . Napar kawowy połączyć z likierem .Część biszkoptów skropić przygotowanym ponczem i ułożyć na dnie miseczek, nałożyć warstwę kremu i udekorować pozostałymi biszkoptami / również nasączonymi delikatnie kawą z likierem /. Wierzch deseru posypać kakao.
Tiramisu z malinami
Składniki:
250 g serka mascarpone
1 jajko
2 żółtka
3 łyżki cukru
8 podłużnych biszkoptów
kieliszek likieru malinowego
1/4 szklanki przegotowanej wody
4 miseczki waflowe pokryte od wewnątrz czekoladą
świeże maliny do dekoracji
Wykonanie:
Tiramisu w miseczkach waflowych z malinami należy przygotować podobnie jak w przepisie wyżej. Jedyna różnica to : naponczowanie biszkoptów likierem malinowym rozpuszczonym w niewielkiej ilości przegotowanej wody. W środku deseru i na wierzchu ułożyć maliny.
Dużą zaletą tego deseru jest możliwość zamrożenia go.
Gotowy deser należy dokładnie owinąć folią spożywczą /przed dekorowaniem owocami/
i wstawić do zamrażalnika. Dekorować dowolnymi owocami dopiero przed podaniem .
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/09/tiramisu-w-waflowych-miseczkach.html