ßßß Cookit - przepis na Tiramisu.

Tiramisu.

nazwa

Wykonanie

Istnieje wiele przepisów na ten deser. We Włoszech występuje w różnych regionalnych odmianach. Deser może być prostokątny, okrągły, albo podany w pucharkach czy miseczkach.
Składniki:
500 g serka mascarpone
20 dag cukru
4 jajka
1 szkl. mocnej kawy Jacobs
½ szkl Amaretto
5 łyżek ajerkoniaku lub innego likieru
30 dag biszkoptów
1 łyżka kawy lub kakao lub czekolady do posypania
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać z mascarpone i ajerkoniakiem.
Ubić białka, dodać do serka.
Do kawy dodać Amaretto, maczać biszkopty i układać w naczyniu o wysokim brzegu.
Na biszkopty wyłożyć część kremu, znowu nasączone biszkopty i przykryć resztą kremu.
Posypać kakao, kawą lub czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Źródło:http://edicook.blogspot.com/2013/02/tiramisu.html