ßßß
Tirami’su - podnieś mnie na duchu, tak można by przetłumaczyć nazwę tego popularnego włoskiego deseru.Przepis dedykuję wszystkim znajomym i nieznajomym czytelnikom mojego bloga. Patrzcie z optymizmem na to co niesie nam rok 2012, a kawałek tiramisu niech zawsze będzie pod ręką ,na wszelki wypadek!Istnieje wiele przepisów na ten deser. We Włoszech występuje w różnych regionalnych odmianach. Deser może być prostokątny, okrągły, albo podany w pucharkach czy miseczkach.500 g serka mascarpone20 dag cukru4 jajka1 szkl. mocnej kawy Jacobs½ szkl Amaretto5 łyżek ajerkoniaku lub innego likieru30 dag biszkoptów1 łyżka kawy lub kakao lub czekolady do posypaniaŻółtka utrzeć z cukrem i wymieszać z mascarpone i ajerkoniakiem.Ubić białka, dodać do serka.Do kawy dodać Amaretto, maczać biszkopty i układać w naczyniu o wysokim brzegu.Na biszkopty wyłożyć część kremu, znowu nasączone biszkopty i przykryć resztą kremu.Posypać kakao, kawą lub czekoladą. Wstawić do lodówki na kilka godzin.Druga wersja bez jajek, szybsza.500g mascarpone500ml śmietany kremówki5 łyżek cukru pudru1 szkl kawy½ szkl.Amaretto5 łyżek ajerkoniaku30 dag biszkoptów1 łyżka kawy JacobsMascarpone wymieszać z ajerkoniakiem. Dodać ubitą śmietanę z cukrem, wymieszać.Do kawy wlać Amaretto maczać biszkopty(za pomocą dużej pęsety) i układać w naczyniu.Nałożyć krem ,biszkopty, krem i posypać kawą. Dobrze schłodzić. Buon appetito.