ßßß Cookit - przepis na Deser z serkiem mascarpone - pyszności.

Deser z serkiem mascarpone - pyszności.

nazwa

Wykonanie

Deser niewymagający pieczenia, do tego jest pyszny. To oczywiście moja opinia. Są osoby, które uwielbiają ten deser jak ja, ale znam takich, którzy nie przepadają za nim. Tiramisu trzeba spróbować i samemu udzielić sobie odpowiedzi, w której grupie się znajdujemy.
Dla mnie to rozkosz dla podniebienia. Już nie pamiętam kiedy pierwszy raz go spróbowałam, ale od tamtego czasu jest częstym gościem w naszym domu.
Jest sporo wersji, a nawet wariacji na temat tiramisu. Póki co myślę, że ja znalazłam swoją wersję, którą czasem modyfikuję w zależności od nastroju, ale oczywiście niezmienny pozostaje serek mascarpone i biszkopty:-)
Zapraszam na pyszny deser Tiramisu, który swego czasu podrzuciła mi kuzynka:-)
Składniki:
- 3 jaja (oddzielone żółtka od białek)
- 3 płaskie łyżki cukru
- 250 g biszkoptów suchych
- 250 g serka mascarpone
- ¼ szkl. likieru marsala (jajeczny albo inny likier jajeczny)
albo amaretto
- 1 szkl. mocnej kawy
- kakao w proszku
Przygotowanie:
1. Parzę kawę, studzę i dodaję do niej likier. Najlepiej żeby to był na tyle szeroki pojemnik, aby łatwo zanurzało i wyjmowało się biszkopty.
2. Jaja dobrze jest sparzyć na początek.
3. Do miski daję cukier z żółtkami jaj i mieszam w gorącej kąpieli wodnej, do uzyskania jednolitej masy.
4. Dodaję ser mascarpone i wszystko razem mieszam, najlepiej w zimnej kąpieli wodnej.
5. Czasem również do masy serowej daję odrobinę likieru.
6. W drugiej misie ubijam białka na sztywno, tak żeby piana była jak śnieg.
7. Ubite białka przekładam do masy serowej i dobrze mieszam.
8. Do pucharków zaczynam dawać kolejno:
biszkopty zanurzone w zimnej kawie,
na nie kładę warstwę masy serowej i ją rozsmarowuję,
na nią ponownie biszkopty zanurzone w kawie,
po czym druga warstwa masy, którą równo rozsmarowuję.
9. Tak przygotowany deser kładę na kilka godzin do lodówki.
10. Przed podaniem posypuję całość kakao przez sitko.
Moja uwaga: w zależności od pucharków, czasem jako pierwszą warstwę daję odrobinę masy serowej i dalej postępuję jw.
Jeśli chcemy zrobić tiramisu w formie ciasta do krojenie na dowolne kawałki, to zawsze pierwszą warstwą są biszkopty, oczywiście zanurzone w kawie.
Można zrezygnować z białek, i dać np. ok. 100 g śmietany 30% ubitej.
Smacznego.
Źródło:http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2014/01/tiramisu.html