Wykonanie
Deser niewymagający pieczenia, do tego jest pyszny. To oczywiście moja opinia. Są osoby, które uwielbiają ten deser jak ja, ale znam takich, którzy nie przepadają za nim. Tiramisu trzeba spróbować i samemu udzielić sobie odpowiedzi, w której grupie się znajdujemy.Dla mnie to rozkosz dla podniebienia. Już nie pamiętam kiedy pierwszy raz go spróbowałam, ale od tamtego czasu jest częstym gościem w naszym domu.Jest sporo wersji, a nawet wariacji na temat tiramisu.
Póki co myślę, że ja znalazłam swoją wersję, którą czasem modyfikuję w zależności od nastroju, ale oczywiście niezmienny pozostaje
serek mascarpone i
biszkopty:-)
Zapraszam na pyszny deser Tiramisu, który swego czasu podrzuciła mi kuzynka:-)Składniki:- 3
jaja (oddzielone
żółtka od
białek)- 3 płaskie łyżki
cukru- 250 g
biszkoptów suchych- 250 g
serka mascarpone- ¼ szkl.
likieru marsala (jajeczny albo inny
likier jajeczny)albo
amaretto- 1 szkl. mocnej
kawy-
kakao w proszkuPrzygotowanie:1. Parzę
kawę, studzę i dodaję do niej
likier. Najlepiej żeby to był na tyle szeroki pojemnik, aby łatwo zanurzało i wyjmowało się
biszkopty.2.
Jaja dobrze jest sparzyć na początek.3. Do miski
daję cukier z
żółtkami jaj i mieszam w gorącej kąpieli
wodnej, do uzyskania jednolitej masy.4. Dodaję
ser mascarpone i wszystko razem mieszam, najlepiej w zimnej kąpieli
wodnej.5. Czasem również do masy serowej
daję odrobinę
likieru.6. W drugiej misie ubijam
białka na sztywno, tak żeby piana była jak śnieg.7. Ubite
białka przekładam do masy serowej i dobrze mieszam.8. Do pucharków zaczynam dawać kolejno:
biszkopty zanurzone w zimnej
kawie,na nie kładę warstwę masy serowej i ją rozsmarowuję,na nią ponownie
biszkopty zanurzone w
kawie,po czym druga warstwa masy, którą równo rozsmarowuję.9. Tak przygotowany deser kładę na kilka godzin do lodówki.
10. Przed podaniem posypuję całość
kakao przez sitko.Moja uwaga: w zależności od pucharków, czasem jako pierwszą warstwę
daję odrobinę masy serowej i dalej postępuję jw.Jeśli chcemy zrobić tiramisu w formie ciasta do krojenie na dowolne kawałki, to zawsze pierwszą warstwą są
biszkopty, oczywiście zanurzone w
kawie.Można zrezygnować z
białek, i dać np. ok. 100 g
śmietany 30% ubitej.Smacznego.