ßßß
Składniki:3 jajka500 gr mascarpone1/2 szklanki cukru3/4 filiżanki kawy espresso2-3 kieliszki amarettobiszkopty: podłużne lub okrągłe (ok 1 i1/2 paczki)kakao lub starta czekoladaPrzygotowanie:1. Białka ubijamy na sztywną pianę.2. W drugim naczyniu ubijamy na białą masę żółtka i cukier (cukier musi się rozpuścić). Następnie dodajemy do nich mascarpone i miksujemy razem 2 minuty.3. Zmniejszamy obroty w mikserze do minimum, do masy dodajemy pianę i mieszamy do połączenia wszystkich składników.4. Przygotowujemy naczynie do deseru - powinno być przezroczyste - może być jedno duże i płaskie bądź kilka mniejszych.5. Do przestudzonego espresso dodajemy amaretto, zamaczamy w nim biszkopty, tworząc z nich pierwszą warstwę w przygotowanym naczyniu. Na biszkopty kładziemy masę serową, posypujemy ją lekko kakao, nastepnie kolejne nasączone biszkopty i kolejne warstwy do wyczerpania składników. Uwaga: ostatnią warstwę masy dekorujemy kakao/startą czekoladą tuż przed podaniem.6. Odstawiamy do lodówki na m.in. 4 godziny, najlepiej na noc.7. Delektujemy się tiramisu i poranną, pyszną kawą - taki deser pobudzi nas do działania i z pewnością podniesie efektywność naszych działań:)