Wykonanie
Nowy Rok powitałam deserem. Wspaniałym deserem, tiramisu z twistem :-). Niebezpiecznie dobra kombinacja
kawy i Baileys; nowy, uzależniający, umiarkowanie słodki smak. Puszystość deseru otrzymujemy dzięki dokładnemu ubiciu
żółtek z
cukrem na idealny kogel
mogel, jak i ubiciu
białka i delikatnemu wymieszaniu go z masą. Deser nadaje się do wykonania zarówno w foremce jak i w pucharkach. Autorka przepisu sugeruje, że podany przepis jest na 12 porcji.. nie warto jej wierzyć w tym przypadku ;-).Składniki:350 ml
kawy espresso (9 łyżeczek
kawy espresso instant zaparzonej w 350 ml wrzącej
wody), wystudzonej*250 ml Baileys400 g
biszkoptów Savoiardi/ladyfingers (podłużne
biszkopty)1 duże
jajko1
żółtko75 g drobnego
cukru do wypieków500 g
mascarpone2,5 łyżki
kakaoW miseczce wymieszać
kawę ze 175 ml Baileys.Przygotować szklaną foremkę kwadratową o
boku 22 cm. Połowę
biszkoptów nasączyć w
kawie z Baileys (
biszkopty powinny być dobrze nasączone, ale
kawa nie może z nich cieknąć), wyłożyć dno foremki.
Białko odseparować od
żółtka.
Żółtka utrzeć z
cukrem na jasny, puszysty kogel
mogel. Dodać pozostałe 75 ml Baileys i
mascarpone, wymieszać do połączenia i otrzymania kremu o musowej konsystencji.
Białko ubić na sztywną pianę. Dodać do masy z mascapone i bardzo delikatnie wymieszać.Połowę otrzymanej masy wyłożyć na przygotowaną wcześniej warstwę
biszkoptów, wyrównać.Czynność powtórzyć - w foremce ułożyć kolejną warstwę
biszkoptów nasączonych w
kawie z Baileys, przykryć pozostałym kremem, wyrównać.Formę przykryć przezroczystą folią spożywczą, by deser nie chłonął zapachów z lodówki. Schłodzić przez noc w lodówce.Przed samym podaniem deser oprószyć
kakao przesianym przez sitko. Podawać.* ilość
kawy może się okazać lekko zbyt duża; proponuję najpierw przygotować 250 ml
kawy, w razie potrzeby 'dorobić'Smacznego :-).
Źródło przepisu - ' Nigella Express ' Nigella Lawson.