ßßß
Nowy Rok powitałam deserem. Wspaniałym deserem, tiramisu z twistem :-). Niebezpiecznie dobra kombinacja kawy i Baileys; nowy, uzależniający, umiarkowanie słodki smak. Puszystość deseru otrzymujemy dzięki dokładnemu ubiciu żółtek z cukrem na idealny kogel mogel, jak i ubiciu białka i delikatnemu wymieszaniu go z masą. Deser nadaje się do wykonania zarówno w foremce jak i w pucharkach. Autorka przepisu sugeruje, że podany przepis jest na 12 porcji.. nie warto jej wierzyć w tym przypadku ;-).Składniki:350 ml kawy espresso (9 łyżeczek kawy espresso instant zaparzonej w 350 ml wrzącej wody), wystudzonej*250 ml Baileys400 g biszkoptów Savoiardi/ladyfingers (podłużne biszkopty)1 duże jajko1 żółtko75 g drobnego cukru do wypieków500 g mascarpone2,5 łyżki kakaoW miseczce wymieszać kawę ze 175 ml Baileys.Przygotować szklaną foremkę kwadratową o boku 22 cm. Połowę biszkoptów nasączyć w kawie z Baileys (biszkopty powinny być dobrze nasączone, ale kawa nie może z nich cieknąć), wyłożyć dno foremki.Białko odseparować od żółtka. Żółtka utrzeć z cukrem na jasny, puszysty kogel mogel. Dodać pozostałe 75 ml Baileys i mascarpone, wymieszać do połączenia i otrzymania kremu o musowej konsystencji. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać do masy z mascapone i bardzo delikatnie wymieszać.Połowę otrzymanej masy wyłożyć na przygotowaną wcześniej warstwę biszkoptów, wyrównać.Czynność powtórzyć - w foremce ułożyć kolejną warstwę biszkoptów nasączonych w kawie z Baileys, przykryć pozostałym kremem, wyrównać.Formę przykryć przezroczystą folią spożywczą, by deser nie chłonął zapachów z lodówki. Schłodzić przez noc w lodówce.Przed samym podaniem deser oprószyć kakao przesianym przez sitko. Podawać.* ilość kawy może się okazać lekko zbyt duża; proponuję najpierw przygotować 250 ml kawy, w razie potrzeby 'dorobić'Smacznego :-).
Źródło przepisu - ' Nigella Express ' Nigella Lawson.