ßßß
Scroll down for recipe in English(6 porcji)Składniki:18 podłużnych biszkoptów1 szklanka espresso, lub mocnej kawy4 żółtka3/4 szklanki cukru1 szklanka + 2 łyżki śmietanki 36%250 g mascarponekakao do posypaniaPrzygotowanie:Ułóż biszkopty w jednej warstwie w płaskim naczyniu, zalej kawą i odstaw aby dokładnie nią nasiąkły.Umieść żółtka, cukier i 2 łyżki śmietanki w małym rondelku, roztrzep trzepaczką i umieść na średnim ogniu. Podgrzewaj stale mieszając aż do rozpuszczenia cukru i lekkiego zgęstnienia, zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego wystygnięcia.W drugiej misce ubij na sztywno resztę śmietanki i odstaw. Do schłodzonej masy jajecznej dodaj mascarpone i wymieszaj na gładką masę. Następnie delikatnie wmieszaj bitą śmietanę i przełóż masę do rękawa z okrągłą końcówką.Przygotuj 6 naczynek do podania, ułóż na dnie każdego po biszkopcie podzielonym na połówki, następnie wyciśnij warstwę masy z mascarpone i ponownie ułóż po biszkopcie. Powtórz te czynności aż do wykończenia składników. Posyp kakao i włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.Smacznego!
English versionEasy tiramisu(6 servings)Ingredients:18 ladyfingers1 cup espresso, or other strong coffee4 egg yolks3/4 cup sugar1 cup + 2 tablespoons whipping cream250 g mascarpone cheesecocoa powder, for dustingPreparation:Place ladyfingers in a single layer on a deep plate, pour the espresso and allow to soak while you make the mascarpone filling.Place the egg yolks, sugar, and 2 tablespoons of the heavy cream in a small saucepan, whisk and place over medium heat. Whisk constantly, until the sugar is dissolved and the custard thickens a bit, remove from heat and let cool completely.In another bowl, beat the remaining heavy cream to stiff peaks and set aside. Add the mascarpone to the cooled custard and whisk together until smooth. Gently fold in the whipped cream until well combined and place filling in a large piping bag fitted with a large round tip.Ready 6 small serving dishes, place one ladyfinger cut in half to fit in the bottom of each serving dish. Pipe a layer of filling over the top of each ladyfinger. Continue to layer espresso-soaked ladyfingers and mascarpone filling until you reach the top of the serving dish. Dust the tops of each dish with cocoa powder.Refrigerate for several hours or overnight.Enjoy!
Share the post "Szybkie tiramisu i konkurs!"


