Wykonanie
Share the post "Szybkie tiramisu i konkurs!"Jak chyba każda kobieta mam słabość do słodkości, a jednym z moich ulubionych deserów jest właśnie tiramisu. Dlatego przedstawiam dziś przepis na łatwe i szybkie tiramisu, pyszny
serek mascarpone, nie za słodki, idealnie komponujący się z nasączonymi
espresso biszkoptami.Jednak nie oszukujmy się, czasami muszę zjeść coś TERAZ , NATYCHMIAST! Wtedy sięgam pyszną przekąskę w postaci batoników Wedla o smaku Panna Cotta lub waśnie Tiramisu. Doskonale sprawdzają się jako szybki ratunek na nagły głód słodkościowy:)Warto też wspomnieć, że na stronie Wedla trwa właśnie konkurs dla wielbicieli tych słodkości. Wystarczy nagrać kamerką lub dodać filmik z dysku, w którym przekonujesz Wargorra do batonika Tiramisu lub Panna Cotta. Do wygrania są bardzo atrakcyjne nagrody: podróż na deser do Włoch lub 1 ze 100 megazestawów batoników. Zapraszam!
Scroll down for recipe in English(6 porcji)Składniki:18 podłużnych
biszkoptów1 szklanka
espresso, lub mocnej
kawy4
żółtka3/4 szklanki
cukru1 szklanka + 2 łyżki
śmietanki 36%250 g
mascarponekakao do posypaniaPrzygotowanie:Ułóż
biszkopty w jednej warstwie w płaskim naczyniu, zalej
kawą i odstaw aby dokładnie nią nasiąkły.Umieść
żółtka,
cukier i 2 łyżki
śmietanki w małym rondelku, roztrzep trzepaczką i umieść na średnim ogniu. Podgrzewaj stale mieszając aż do rozpuszczenia
cukru i lekkiego zgęstnienia, zdejmij z ognia i odstaw do całkowitego wystygnięcia.W drugiej misce ubij na sztywno resztę
śmietanki i odstaw. Do schłodzonej masy jajecznej dodaj
mascarpone i wymieszaj na gładką masę. Następnie delikatnie wmieszaj
bitą śmietanę i przełóż masę do rękawa z okrągłą końcówką.Przygotuj 6 naczynek do podania, ułóż na dnie każdego po
biszkopcie podzielonym na połówki, następnie wyciśnij warstwę masy z
mascarpone i ponownie ułóż po
biszkopcie. Powtórz te czynności aż do wykończenia składników. Posyp
kakao i włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.Smacznego!
English versionEasy tiramisu(6 servings)Ingredients:18 ladyfingers1 cup
espresso, or other strong coffee4 egg yolks3/4 cup sugar1 cup + 2 tablespoons whipping cream250 g
mascarpone cheesecocoa powder, for dustingPreparation:Place ladyfingers in a single layer on a deep
plate,
pour the
espresso and allow to soak while you
make the
mascarpone filling.Place the egg yolks, sugar, and 2 tablespoons of the heavy cream in a small saucepan,
whisk and place over medium heat.
Whisk constantly, until the sugar is dissolved and the custard thickens a bit, remove from heat and let cool completely.In another bowl, beat the remaining heavy cream to stiff peaks and set aside. Add the
mascarpone to the cooled custard and
whisk together until smooth. Gently fold in the whipped cream until well combined and place filling in a large piping bag fitted with a large round tip.Ready 6 small serving dishes, place one ladyfinger cut in half to fit in the bottom of each serving dish. Pipe a layer of filling over the top of each ladyfinger. Continue to layer
espresso-soaked ladyfingers and
mascarpone filling until you reach the top of the serving dish. Dust the tops of each dish with cocoa powder.Refrigerate for several hours or overnight.Enjoy!
Share the post "Szybkie tiramisu i konkurs!"