Wykonanie
Szpinak ,a szczególnie jego
młode liście jest uważany za jedną z najzdrowszych warzyw.To bogactwo witamin ,
soli mineralnych i przeciwutleniaczy.Tak jak kiedyś
szpinak był zmorą naszych milusińskich ,tak teraz stał się modny i bardzo popularny w naszej kuchni.
Szpinak sprzed lat kojarzy się nam z zieloną mdłą, rozgotowaną papką, bez żadnego smaku. Dzisiaj jednak dzięki wyszukanym i ciekawym daniom
szpinak odzyskał swoją ważną pozycję na naszych stołach. Ale jak to często bywa są i przeciwwskazania w spożywaniu
szpinaku ze względu na zawartość kwasu szczawiowego.Najbardziej lubię surowy
szpinak. Właściwie nie ze względu na smak, bo nie
mogę się go doszukać,ale ze względu na to, że tak jak
zielona sałatka może stanowić podstawęo komponowania przeróżnych sałatek.Piękna soczysta zieleń doskonale harmonizuje z kolorowymi warzywno-owocowymi dodatkami.

Składniki:garść
świeżego szpinaku4
mandarynki1 mała
marchewka1/4
korzenia selera1
jabłkosok z 1/2
cytryny2 łyżki
oliwy z oliweksól i
pieprz do smakuWykonanie:
Szpinak dokładnie umyć,osuszyć.
Marchewkę ,
seler i
jabłko obrać , zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i skropić
sokiem z cytryny. Z dwóch
mandarynek wycisnąć sok i połączyć z
oliwą tworząc w ten sposób
sos sałatkowy. Doprawić do smaku. Pozostałe
mandarynki podzielić na cząstki.W głębokiej salaterce umieścić rozdrobniony
szpinak /jeśli liście są duże/ i połączyć z pozostałymi składnikami. Delikatnie wymieszać, doprawić do smaku
solą,
pieprzem i skropić
sosem sałatkowym. Podawać z dodatkiem
razowego pieczywa lub grzanek .dane orientacyjne