Wykonanie
Pyszny sernik na
kakaowym spodzie, delikatny, rozpływający się w ustach, z moimi ulubionymi
brzoskwiniami. To jest chyba to, co tygryski lubią najbardziej :)A ten rewelacyjny przepis znalazłam dawno, dawno temu w serwisie mojeciasto.pl a podała go Magoldie .Polecam :)

Ciasto :30 dag
mąki10 dag
cukru4 dag
kakaoszczypta
solipłaska łyżeczka
proszku do pieczeniaaromat waniliowy (dałam 2 łyżki domowego ekstraktu
waniliowego, który zrobiłam wg przepisu Ani)1
jajko20 dag
masła lub
margarynyMasa serowa:1 kg
sera białego mielonego20 dag
cukru4
jajkacukier waniliowy (też domowej produkcji)1
budyń waniliowy10 dag
masła lub
margarynysok z cytrynypuszka
brzoskwiń lub
gruszek (użyłam
brzoskwiń)Składniki ciasta zagnieść i wstawić do lodówki lub zamrażarki żeby porządnie się schłodziło.Masa serowa:
Jajka ucieramy z
cukrem i
cukrem waniliowym do białości, dodajemy
ser,
sok z cytryny, suchy
budyń i stopioną , ale ostudzoną
margarynę i dobrze wszystko mieszamy.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. C.Blaszkę (u mnie 28x25 cm) smarujemy
masłem i wysypujemy
bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia.Na dno scieramy na tarce o grubych oczkach około 2/3 ciasta
kakaowego. Następnie wylewamy połowę masy serowej, układamy cząstki
brzoskwini i zalewamy pozostałą masą
serową.Na wierzch scieramy resztę ciasta
kakaowego.Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku przez ok. 50 minut. Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiami.Po wystudzeniu posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego ;)

Przepis dołączam do akcji Wielkanocne Smaki