ßßß Cookit - przepis na Sernik Tygrysek

Sernik Tygrysek

nazwa

Wykonanie

Pyszny sernik na kakaowym spodzie, delikatny, rozpływający się w ustach, z moimi ulubionymi brzoskwiniami. To jest chyba to, co tygryski lubią najbardziej :)
A ten rewelacyjny przepis znalazłam dawno, dawno temu w serwisie mojeciasto.pl a podała go Magoldie .
Polecam :)
Ciasto :
30 dag mąki
10 dag cukru
4 dag kakao
szczypta soli
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
aromat waniliowy (dałam 2 łyżki domowego ekstraktu waniliowego, który zrobiłam wg przepisu Ani)
1 jajko
20 dag masła lub margaryny
Masa serowa:
1 kg sera białego mielonego
20 dag cukru
4 jajka
cukier waniliowy (też domowej produkcji)
1 budyń waniliowy
10 dag masła lub margaryny
sok z cytryny
puszka brzoskwiń lub gruszek (użyłam brzoskwiń)
Składniki ciasta zagnieść i wstawić do lodówki lub zamrażarki żeby porządnie się schłodziło.
Masa serowa: Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym do białości, dodajemy ser, sok z cytryny, suchy budyń i stopioną , ale ostudzoną margarynę i dobrze wszystko mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st. C.
Blaszkę (u mnie 28x25 cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia.
Na dno scieramy na tarce o grubych oczkach około 2/3 ciasta kakaowego. Następnie wylewamy połowę masy serowej, układamy cząstki brzoskwini i zalewamy pozostałą masą serową.
Na wierzch scieramy resztę ciasta kakaowego.
Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku przez ok. 50 minut. Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiami.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego ;)
Przepis dołączam do akcji Wielkanocne Smaki
Źródło:http://kochamgary.blogspot.com/2011/04/sernik-tygrysek.html