ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: francuzy z kremowym szpinakiem

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: francuzy z kremowym szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Dzięki mężowi polubiłam szpinak, który kiedyś wydawał mi się niejadalny. Wykorzystuję go ostatnio dość często (szpinak, nie męża:). Kremowe nadzienie szpinakowe otulone chrupiącym ciastem francuskim to świetna przekąska na ciepło lub zimno. Do sałatki, do piwa, na piknik. Podaję z sosem czosnkowym.
Składniki:
1 arkusz ciasta francuskiego (270g)
350 g szpinaku mrożonego (mielonego)
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
2 łyżki śmietany
100 g serka topionego bez dodatków
sól
pieprz
ostra papryka
1 jajko
1 łyżeczka czarnuszki
Rozmrożony szpinak podsmażyć na maśle. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do szpinaku. Przyprawić. Dodać serek topiony i mieszać,aż się rozpuści. Dodać śmietanę i doprawić do smaku. Arkusz ciasto francuskiego podzielić na 8 części. Na każdy kawałek nakładać po łyżce szpinaku, sklejać brzegi i widelcem formować falbankę. Jajko roztrzepać i za pomocą pędzelka smarować ciasto z wierzchu. Posypać czarnuszką. Piec w 200 *C aż się zarumienią.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/07/francuzy-z-kremowym-szpinakiem.html