ßßß
Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: francuzy z kremowym szpinakiem
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: francuzy z kremowym szpinakiem
Składniki
Ciasto francuskie
Szpinak mrożony
Czosnek
Masło
Śmietana
Ser topiony
Sól
Pieprz
Papryka ostra
Jajko
Czarnuszka
Wykonanie
Dzięki mężowi polubiłam
szpinak
, który kiedyś wydawał mi się niejadalny. Wykorzystuję go ostatnio dość często (
szpinak
, nie
męża
:). Kremowe nadzienie
szpinakowe
otulone chrupiącym
ciastem francuskim
to świetna przekąska na ciepło lub zimno. Do sałatki, do
piwa
, na piknik. Podaję z
sosem czosnkowym
.Składniki:1 arkusz
ciasta francuskiego
(270g)350 g
szpinaku mrożonego
(mielonego)3 ząbki
czosnku
1 łyżka
masła
2 łyżki
śmietany
100 g
serka topionego
bez dodatków
sól
pieprz
ostra papryka
1
jajko
1 łyżeczka
czarnuszki
Rozmrożony
szpinak
podsmażyć na
maśle
.
Czosnek
przecisnąć przez praskę, dodać do
szpinaku
. Przyprawić. Dodać
serek topiony
i mieszać,aż się rozpuści. Dodać
śmietanę
i doprawić do smaku. Arkusz
ciasto francuskiego
podzielić na 8 części. Na każdy kawałek nakładać po łyżce
szpinaku
, sklejać brzegi i widelcem formować falbankę.
Jajko
roztrzepać i za pomocą pędzelka smarować ciasto z wierzchu. Posypać
czarnuszką
. Piec w 200 *C aż się zarumienią.
Źródło:
http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/07/francuzy-z-kremowym-szpinakiem.html
Przepisy powiązane
rolada drobiowa z jajecznicą i szpinakiem
Kiełbaski w cieście
Wellington z polędwicy wieprzowej ze szpinakiem
Makaron ze szpinakiem
jajeczne frykadelki na makaronie ze szpinakiem
Składniki powiązane (0)