ßßß
Dzięki mężowi polubiłam szpinak, który kiedyś wydawał mi się niejadalny. Wykorzystuję go ostatnio dość często (szpinak, nie męża:). Kremowe nadzienie szpinakowe otulone chrupiącym ciastem francuskim to świetna przekąska na ciepło lub zimno. Do sałatki, do piwa, na piknik. Podaję z sosem czosnkowym.Składniki:1 arkusz ciasta francuskiego (270g)350 g szpinaku mrożonego (mielonego)3 ząbki czosnku1 łyżka masła2 łyżki śmietany100 g serka topionego bez dodatkówsólpieprzostra papryka1 jajko1 łyżeczka czarnuszkiRozmrożony szpinak podsmażyć na maśle. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do szpinaku. Przyprawić. Dodać serek topiony i mieszać,aż się rozpuści. Dodać śmietanę i doprawić do smaku. Arkusz ciasto francuskiego podzielić na 8 części. Na każdy kawałek nakładać po łyżce szpinaku, sklejać brzegi i widelcem formować falbankę. Jajko roztrzepać i za pomocą pędzelka smarować ciasto z wierzchu. Posypać czarnuszką. Piec w 200 *C aż się zarumienią.