ßßß Cookit - przepis na Kiełbaski w cieście

Kiełbaski w cieście

nazwa

Wykonanie

Kiełbaski w cieście
środa, 18 Maj 2011, autor: blue_megi, 8 Komentarzy »
Kolejny pomysł na zastosowanie ciasta francuskiego. Pyszne na gorąco i doskonałe również na zimno. Zrobiłam je na podróż i zajadaliśmy się nimi jadąc na nasz długo wyczekiwany urlop.
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
6 parówek, frankfuterek lub innych kiełbasek
szpinak (wystarczy pół opakowania mrożonego szpinaku)
czosnek
sól
pieprz
łyżka masła
jajko
2 łyżki śmietany
Szpinak dusimy na maśle do miękkości. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Dodajemy 2 lub 3 rozgniecione ząbki czosnku. W kubeczku dokładnie roztrzepujemy jajko ze śmietaną i mieszamy ze szpinakiem.
Ciasto francuskie kroimy na prostokąty takiej szerokości, aby dało się bez problemu zawinąć kiełbaskę razem z farszem. Na każdy kawałek ciasta nakładamy szpinak i kładziemy kiełbaskę. Owijamy szczelnie ciastem zawijając brzegi i sklejając, żeby szpinak nie uciekł w trakcie pieczenia. Pieczemy około 20 minut w 190 stopniach.
Źródło:http://www.rogalikblog.pl/przepisy/pieczywo/kielbaski-w-ciescie