Kiełbaski w cieścieśroda, 18 Maj 2011, autor: blue_megi, 8 Komentarzy »Kolejny pomysł na zastosowanie ciasta francuskiego. Pyszne na gorąco i doskonałe również na zimno. Zrobiłam je na podróż i zajadaliśmy się nimi jadąc na nasz długo wyczekiwany urlop.Składniki:opakowanie ciasta francuskiego6 parówek, frankfuterek lub innych kiełbasekszpinak (wystarczy pół opakowania mrożonego szpinaku)czosneksólpieprzłyżka masłajajko2 łyżki śmietanySzpinak dusimy na maśle do miękkości. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Dodajemy 2 lub 3 rozgniecione ząbki czosnku. W kubeczku dokładnie roztrzepujemy jajko ze śmietaną i mieszamy ze szpinakiem.Ciasto francuskie kroimy na prostokąty takiej szerokości, aby dało się bez problemu zawinąć kiełbaskę razem z farszem. Na każdy kawałek ciasta nakładamy szpinak i kładziemy kiełbaskę. Owijamy szczelnie ciastem zawijając brzegi i sklejając, żeby szpinak nie uciekł w trakcie pieczenia. Pieczemy około 20 minut w 190 stopniach.