Wykonanie
Od 8 lat spotykamy się co niedziele o 12,15 z teściami na obiad na zmianę raz u jednych raz u drugich. Celebrujemy obiad dwudaniowym posiłkiem wraz z deserem. Mojego teścia już nie ma z nami... ale wiem ,że nadal z nami zasiada na swoim miejscu. Na niedzielny obiad podałam zupę migdałowa z
żurawiną, wellingtona z
polędwicy wieprzowej ze
szpinakiem do tego pieczone ziemniaczki oraz karmelizowana
marchew. A na deser
jabłka z
żurawiną pod cieplutką kruszonką Polecam wszystkim jadanie wspólnych choć obiadów, choć raz w tygodniu to są wyjątkowe chwile.......

SKŁADNIKI:-
schab b/k użyłam ok 1kg-
ciasto francuskie 1 op-
szpinak świeży 1op-
czosnek 2 ząbki-
sól,
pieprz-
paprykę ostrą łyżeczki- pół kostki
masła-
śmietanę słodką 12% - 100ml-
jajko rozmąconeSPOSÓB WYKONANIA:-
schab umyłam osuszyłam, doprawiłam
solą, świeżo zmielonym
pieprzem,
papryka oraz natarłam
czosnkiem. Włożyłam do lodówki na 2 godziny, aby
schab przeszedł
przyprawami- w tym czasie można przygotować
szpinak, listki umyć i sparzyć wrzątkiem, po czym nałożyć go na patelnie z rozpuszczonym
masłem i utartym ząbkiem
czosnku. Doprawić
solą, świeżo zmielonym
pieprzem i podusić po czym dodać
śmietanę. Ostudzić-
schab obsmażyć na patelni z każdej strony na złoty kolor, po obsmażeniu odstawić przykryć folią srebrną i dać mu odpocząć, aby
soki się wchłonęły- ułożyć na rozłożonym kawałku
ciasta francuskiego szpinak a na to kawałek
schabu, zwinąć ciasto

- brzegi zasmarować rozmąconym
jajkiem i posklejać brzegi- wierzch ciasta posmarować rozmąconym
jajkiem
- tak przygotowaną całość włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na ok 40 minut-
schab jest kruchy i soczysty w połączeniu ze
szpinakiem i
ciastem francuskim tworzą wyśmienitą całość- wellingtona z
polędwicy najlepiej smakuję krótko po upieczeniu

- świetnie do tego nadają się pieczone ziemniaczki, które można równocześnie piec ze
schabem.Smacznego