Wykonanie

Wczorajsze niedzielne popołudnie postanowiłam spędzić aktywnie. Wybrałam się do lasu na
borówki. Kilka paczuszek zamroziłam, będą też kluski na parze i oczywiście ciasto. Zdecydowanie moje ulubione.
Serowo-
kakaowy spód i
jagody zapiekane w
śmietanie. Delikatne, wilgotne, przepyszne. Nie zdążyło ostygnąć, rodzinka kazała kroić jeszcze gorące. Jeśli macie
borówki, naprawdę polecam. Słowo harcerza, że się nie zawiedziecie!*foremka do tarty o średnicy 28 cmSkładniki: na ciasto:150 g
twarogu zmielonego300 g
mąki6-7 dużych łyżek
oleju1
jajko3 łyżki
cukru1
cukier waniliowy1 łyżka
kakaoszczypta
soli2 łyżeczki
proszku do pieczenia na nadzienie:1,5 szklanki leśnych
jagód400 ml kwaśnej
śmietany 18%3
jajka100 g
cukruFormę wysmarować
masłem i wysypać
bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 180*C.
Twaróg zmiksować z
jajkami i
olejem.
Mąkę,
sól, proszek i
kakao wymieszać i przesiać. Zmiksować z resztą. Przełożyć na stolnicę, szybko zagnieść i wylepić
ciastem dno i boki foremki.
Jajka zmiksować z
cukrem i
śmietaną. Wylać na ciasto. Na wierzch wyłożyć
jagody. Piec około 45 minut. Dobrze wystudzić, najlepiej kilka godzin.
