ßßß
Wczorajsze niedzielne popołudnie postanowiłam spędzić aktywnie. Wybrałam się do lasu na borówki. Kilka paczuszek zamroziłam, będą też kluski na parze i oczywiście ciasto. Zdecydowanie moje ulubione. Serowo- kakaowy spód i jagody zapiekane w śmietanie. Delikatne, wilgotne, przepyszne. Nie zdążyło ostygnąć, rodzinka kazała kroić jeszcze gorące. Jeśli macie borówki, naprawdę polecam. Słowo harcerza, że się nie zawiedziecie!*foremka do tarty o średnicy 28 cmSkładniki: na ciasto:150 g twarogu zmielonego300 g mąki6-7 dużych łyżek oleju1 jajko3 łyżki cukru1 cukier waniliowy1 łyżka kakaoszczypta soli2 łyżeczki proszku do pieczenia na nadzienie:1,5 szklanki leśnych jagód400 ml kwaśnej śmietany 18%3 jajka100 g cukruFormę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 180*C. Twaróg zmiksować z jajkami i olejem. Mąkę, sól, proszek i kakao wymieszać i przesiać. Zmiksować z resztą. Przełożyć na stolnicę, szybko zagnieść i wylepić ciastem dno i boki foremki.Jajka zmiksować z cukrem i śmietaną. Wylać na ciasto. Na wierzch wyłożyć jagody. Piec około 45 minut. Dobrze wystudzić, najlepiej kilka godzin.