ßßß
Masa czekoladowa:3 jajek0,5 szklanka cukru1 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowy2 łyżki oleju1 szklanka mąki2-3 łyżki kakaoŻółtka oddzielić od białek , ubić białka bez cukru na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka do piany i delikatnie zamieszac , następnie cukier, przesianą mąkę, kakao, cukier waniliowy i proszek. Wymieszać i na sam koniec dodać olej. Przelać do podłużnej blaszki i piec ok. 20 min. Gotowe ciasto przeciąć wzdłuż i wycinać dowolne kształty.

Masa biała:6 jajek1 szklanka cukru1 kisiel cytrynowy( dodając inny np. truskawkowy nadamy lekki posmak i kolor )2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier waniliowy1/2 szklanki oleju1 i 1/2 szklanki mąkiŻółtka oddzielić od białek , ubić białka bez cukru na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka do piany i delikatnie zamieszać , następnie cukier, przesianą mąkę, kisiel, cukier waniliowy i proszek. Wymieszać i na sam koniec dodać olej. Przelać do formy pół ciasta zanurzyć do połowy wycięte motylki a potem zalać resztą ciasta. Piec ok. 25 min. Wierzch posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO !