ßßß Cookit - przepis na ciasto kakaowe w czekoladzie

ciasto kakaowe w czekoladzie

nazwa

Wykonanie

Ciasto z przepisu mojej mamy. Jest tak pyszne, że piekłam je już drugi raz w ciągu tygodnia. Wilgotne, mocno kakaowe, z wyczuwalną nutą cytryny. Długo zachowuje świeżość i dobrze się kroi.
*porcja na dużą keksówkę 31 cm
Składniki:
6 jajek
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
szczypta soli
400 g masła
skórka i sok z 2 cytryn
4 łyżki kakao
5-6 łyżek mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g mlecznej czekolady
3 łyżki mleka do polewy
2 kostki białej czekolady
kandyzowane wiśnie do dekoracji
Masło utrzeć z cukrem na puch. Ucierając dodać sol i dokładać po jednym jajku. Nie przerywając ucierania dodać sok i skórkę z cytryny, mąkę przesianą z proszkiem i mleko. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej dodać kakao. Foremkę wyłożyć papierem i wylać białe ciasto a na wierzch ciemne. Piec około 60-70 minut w 180*C. Upieczone ciasto odwrócić do góry dnem i zdjąć pergamin. Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej. Polać ciasto. Białą czekoladę zetrzeć na tarce i posypać zanim polewa zastygnie. udekorować wiśniami i listkami melisy.
Najlepiej się kroi na drugi dzień po upieczeniu.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/04/ciasto-kakaowe.html