Wykonanie
Ciasto z przepisu mojej mamy. Jest tak pyszne, że piekłam je już drugi raz w ciągu tygodnia. Wilgotne, mocno
kakaowe, z wyczuwalną nutą
cytryny. Długo zachowuje świeżość i dobrze się kroi.*porcja na dużą keksówkę 31 cmSkładniki:6
jajek2 szklanki
mąki2 szklanki
cukruszczypta
soli400 g
masłaskórka i sok z 2
cytryn4 łyżki
kakao5-6 łyżek
mleka2 łyżeczki
proszku do pieczenia100 g
mlecznej czekolady3 łyżki
mleka do polewy2 kostki
białej czekoladykandyzowane
wiśnie do dekoracji
Masło utrzeć z
cukrem na puch. Ucierając dodać sol i dokładać po jednym
jajku. Nie przerywając ucierania dodać sok i
skórkę z cytryny,
mąkę przesianą z proszkiem i
mleko. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej dodać
kakao. Foremkę wyłożyć papierem i wylać białe ciasto a na wierzch ciemne. Piec około 60-70 minut w 180*C. Upieczone ciasto odwrócić do góry dnem i zdjąć pergamin.
Czekoladę rozpuścić z
mlekiem w kąpieli
wodnej. Polać ciasto.
Białą czekoladę zetrzeć na tarce i posypać zanim polewa zastygnie. udekorować
wiśniami i listkami
melisy.Najlepiej się kroi na drugi dzień po upieczeniu.