ßßß
To delikatne ciasto na pewno zasmakuje amatorom koksu i ciast z alkoholem. Kremowy warstwa kokosowa doskonale łączy się z lekką advocatową pianką i wiórkami białej czekolady. Po prostu rozpływa się w ustach.*foremka 24*24 cmSkładniki: na biszkopt:2 jajka1/2 szklanki mąki1/2 szklanki cukru1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem kokosowy:700 ml mlekaszklanka kokosu4 żółtka2 kopiate łyżki mąki pszennej3 łyżki mąki ziemniaczanej4 duże łyżki cukrukostka masła na piankę:300 ml śmietanki kremówki1 opakowanie śnieżki70 ml likieru jajecznego1 tabliczka białej czekoladydodatkowo:2 małe paczki herbatników2 łyżki kokosukilka kostek białej czekolady1/2 szklanki posłodzonej herbatykieliszek wódkiBiałka ubić z cukrem, następnie nadal ubijając dodawać po żółtku. Na końcu dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem foremki i piec około 25 minut w 180*C. Wystudzić.Dwie szklanki mleka zagotować, w reszcie rozmieszać mąkę, skrobię, cukier i żółtka oraz kokos. Wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń (nie będzie zbyt gęsty- tak ma być). Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z zimnym budyniem na krem.Biszkopt nasączyć herbatą wmieszaną z wódką. Wyłożyć krem i wyrównać. Na kremie ułożyć herbatniki. Kremówkę ubić ze śnieżką. Czekoladę rozpuścić nad parą. Do ubitej śmietanki wmiksować najpierw likier a następnie czekoladę. Wyłożyć na herbatniki. Kilka kostek białej czekolady zetrzeć na tarce, wymieszać z kokosem i posypać ciasto. Schłodzić.