ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: sernik z brzoskwiniami na biszkopcie (Siostry Anastazji)

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: sernik z brzoskwiniami na biszkopcie (Siostry Anastazji)

nazwa

Wykonanie

Ten sernik pojawił się u mnie na świątecznym stole, dlatego musiał być maksymalnie dopieszczony. Do jego zrobienia użyłam swojskiego świeżego sera i aż 12 swojskich jajek. Dzięki nim miał piękny żółty kolor. Masa serowa jest gęsta, soczysta i ciężka ale biszkopt jest leciutki i delikatny co razem tworzy bardzo smaczną całość. Oparłam się na przepisie Siostry Anastazji, ale biszkopt zrobiłam po swojemu i odrobinę zmieniłam masę serową. Pominęłam dodatek budyniu i mąki ziemniaczanej ale jeśli chcecie użyć sera wiaderkowego to należy je dodać. Źródło przepisu- Wielka Księga Ciasta Siostry Anastazji, str. 341: sernik brzoskwiniowy.
* duża blaszka 29*41 cm
Składniki: na biszkopt:
4 jajka
1 niepełna szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę serową:
1500 g zmielonego białego sera
12 jajek
300 g cukru
350 g masła
puszka brzoskwiń
3-4 łyżki rodzynek
sok z 1/2 cytryny
Biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywno. Ubijając dodawać po żółtku. Do ubitych jajek dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180*C około 30 minut. Wystudzić a najlepiej upiec ten biszkopt dzień wcześniej.
Masa serowa: Rodzynki zalać wrzątkiem i po kilku minutach odsączyć na sitku. Masło utrzeć z cukrem bardzo dokładnie. Nadal ucierając dodawać po żółtku a następnie po trochę ser. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą serową. Dodać rodzynki i pokrojone brzoskwinie. Masę wyłożyć na biszkopt i piec w 180*C około 50 minut a później zmniejszyć temperaturę do 150*C i piec jeszcze 20 minut. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczka. Pozostawić sernik do wystygnięcia a następnie przenieść w chłodne miejsce. Kroić najlepiej na drugi dzień. Sernik można polać lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/12/sernik-z-brzoskwiniami-na-biszkopcie.html