Wykonanie
To jest przepis na tradycyjny sernik będący u mnie w rodzinie od dawna, robiła go moja babcia.Składniki: 1 kg
sera białego, 10
jajek, 1/2 szklanki
cukru, 1 kostka
masła,
zapach waniliowy lub
cytrynowy,
rodzynki.Przygotowanie:
Ser biały zmielić w maszynce do
mięsa.
Masło rozpuścić, ostudzić i dodać do
sera.
Żółtka utrzeć z
cukrem dodać do
sera, do tego dołożyć zapach i wymieszać. Na koniec dodajemy ubita pianę z
białek. Piec 60 minut w 180°.Jeśli chodzi o
ser to próbowałam robić ten sernik z
sera z wiaderka, ale nie za bardzo mi odpowiada.
Ser wychodzi zbyt wilgotny, rozpadający się i od tego czasu wróciłam do starego sposobu mielenia zwykłego
białego sera w maszynce. Biorę
ser tłusty lub półtłusty. Skład ciasta krótki bez dodatku zapychaczy typu
mąka,
budyń. można ten sernik udekorowac lukrem
cytrynowym lub masą
czekoladową.