Wykonanie

Chyba jestem uzależniona od pieczenia
drożdżowego. Dziś upiekłam kolejne bułeczki, tym razem chrupiące z dodatkiem
cukinii i
ziołami. Jej dodatek nie zmienia smaku, ale powoduje ze bułeczki są w środku wilgotne i mają trochę dodatkowych witamin. Podczas pieczenia pięknie wyrosły i ładnie popękały, już nie mówiąc o tym jak pachniały. Wyszło mi 8 dużych
bułek.Składniki:630 g
mąki300 ml letniej
wody30 g
drożdży2 łyżeczki
cukru2 łyżeczki
soli1 łyżka
olejupo 1/2 łyżeczki
oregano,
bazylii,
tymianku2 łyżeczki
suszonych pomidorów1 łyżka
oleju180 g
cukinii zielonej
Cukinię zetrzeć za tarce o grubych oczkach, nasolić łyżeczką
soli i odstawić.
Drożdże zasypać
cukrem, zalać odrobiną
wody i wymieszać, odstawić by ruszyły.
Mąkę przesiać, wymieszać z
wodą i rozczynem
drożdżowym, dodać
olej,
sól,
przyprawy.
Cukinię odcisnąć i dodać do reszty składników. Wszystko razem wyrobić ręcznie lub mikserem, przykryć ściereczką i odstawić na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, formować bułeczki i układać na blaszce do pieczenia. Piec około 20 minut w 200*C.źródło przepisu