Wykonanie

Miękkie, puszyste, delikatne bułeczki. Najlepsze z
kubkiem kakao, posmarowane
marmoladą lub
miodem. Będą świetne na kolację, o ile nie zostaną zjedzone wcześniej.Składniki:450 g
mąki pszennej270 ml
mleka30 g
drożdży50 g
masła3 łyżki
cukru1 łyżeczka
soli na kruszonkę:1 łyżka
masła1 łyżka
cukru1 łyżka
kokosu1,5 łyżki
mąkidodatkowo:1
jajkoMąkę wymieszać z
solą i
masłem.
Drożdże rozrobić z
cukrem w 1/3 szklanki ciepłego
mleka i odstawić na kilka minut aż urosną. Połączyć z resztą składników, wyrobić jednolite ciasto, odstawić na 45 minut. Po tym czasie odpowietrzyć, zagnieść i podzielić na 10 części. Formować podłużne bułeczki, układać na blaszce w dużych odstępach i odstawić na 15 minut. Składniki kruszonki zagnieść palcami.
Bułki posmarować rozbełtanym
jajkiem i posypać kruszonką. Piec około 20 minut w 180*C