ßßß Cookit - przepis na maślane bułeczki z kruszonką

maślane bułeczki z kruszonką

nazwa

Wykonanie

Miękkie, puszyste, delikatne bułeczki. Najlepsze z kubkiem kakao, posmarowane marmoladą lub miodem. Będą świetne na kolację, o ile nie zostaną zjedzone wcześniej.
Składniki:
450 g mąki pszennej
270 ml mleka
30 g drożdży
50 g masła
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli na kruszonkę:
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
1 łyżka kokosu
1,5 łyżki mąki
dodatkowo:
1 jajko
Mąkę wymieszać z solą i masłem. Drożdże rozrobić z cukrem w 1/3 szklanki ciepłego mleka i odstawić na kilka minut aż urosną. Połączyć z resztą składników, wyrobić jednolite ciasto, odstawić na 45 minut. Po tym czasie odpowietrzyć, zagnieść i podzielić na 10 części. Formować podłużne bułeczki, układać na blaszce w dużych odstępach i odstawić na 15 minut. Składniki kruszonki zagnieść palcami. Bułki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec około 20 minut w 180*C
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2012/06/bueczki-maslane.html