ßßß
Rano obiecałam sobie, że w czwartek upiekę już pierniczki na święta a do tego czasu będę pościć od pieczenia... Jednak moja silna wola jest słaba i to bardzo. Skusiłam się na szybkie ciasto kakaowe z jabłkami, jagodami goji, żurawiną i bakaliami, na które przepis mam już od lat, a nigdy go jeszcze nie zrobiłam. Wyszło nad podziw dobre, nasze maleństwo zjadło od razu trzy kawałki. Domowe słodycze są zdrowsze niż sklepowe, to ciasto zawiera wiele wartościowych bakalii i olej rzepakowy. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 i dlatego jest zalecany w codziennej diecie, także do przygotowywania domowych słodkości.Składniki:3 jajka230 g mąki180 g cukru100 ml oleju rzepakowegoszczypta soli3 jabłkagarść rodzynek, suszonej żurawiny i jagód goji3 łyżeczki kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonejJajka ubić z cukrem i solą. Ubijając powoli dolewać olej. Mąkę, kakao, sodę i proszek wymieszać. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i obtoczyć w łyżce mącznej mieszanki. Bakalie zalać wrzątkiem na minutę i odcedzić. Dodać do jabłek. Resztę suchych składników dokładnie wymieszać rózgą. Dodać jabłka, wymieszać i przelać do keksówki o długości 30 cm. Piec godzinę w 170*C