Wykonanie

Rano obiecałam sobie, że w czwartek upiekę już pierniczki na święta a do tego czasu
będę pościć od pieczenia... Jednak moja silna wola jest słaba i to bardzo. Skusiłam się na szybkie ciasto
kakaowe z
jabłkami,
jagodami goji,
żurawiną i
bakaliami, na które przepis mam już od lat, a nigdy go jeszcze nie zrobiłam. Wyszło nad podziw dobre, nasze maleństwo zjadło od razu trzy kawałki. Domowe
słodycze są zdrowsze niż sklepowe, to ciasto zawiera wiele wartościowych
bakalii i
olej rzepakowy.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega 3 i dlatego jest zalecany w codziennej diecie, także do przygotowywania domowych słodkości.Składniki:3
jajka230 g
mąki180 g
cukru100 ml
oleju rzepakowegoszczypta
soli3
jabłkagarść
rodzynek,
suszonej żurawiny i
jagód goji3 łyżeczki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejJajka ubić z
cukrem i
solą. Ubijając powoli dolewać
olej.
Mąkę,
kakao,
sodę i proszek wymieszać.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i obtoczyć w łyżce mącznej mieszanki.
Bakalie zalać wrzątkiem na minutę i odcedzić. Dodać do
jabłek. Resztę suchych składników dokładnie wymieszać rózgą. Dodać
jabłka, wymieszać i przelać do keksówki o długości 30 cm. Piec godzinę w 170*C