Wykonanie

Coraz bliżej święta, a ja już nie
mogę doczekać się kiedy w moim domu zacznie się ta świąteczna gorączka w kuchni. No i te zapachy tak charakterystyczne tylko dla tych Świąt Bożego Narodzenia. Tak więc ja już wczoraj zaczęłam próbować przepis na ciasto, który w tym roku zagości na moim
stole. Przepis na wiewiórkę pochodzi z gazety "Najlepsze Ciasta" . Ciasto pyszne, mięciutkie, mokre i ta chrupkość
orzechów, po prostu niebo w ustach.Składniki:2 szklanki
mąki krupczatki1 szklanka
cukru4
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/2 szklanki
oleju1 szklanka
orzechów włoskich3 duże
jabłka1/2 szklanki
rodzynekszczypta
soliW misce ucieramy
żółtka z
cukrem na białą, puszystą masę.

Do zawartości miski dodajemy
olej i mieszamy.

Dalej dodajemy
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
sodą oczyszczoną.


Wszystko dokładnie miksujemy.
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty
soli, a następnie łączymy ją z
ciastem.

Z umytych i obranych
jabłek usuwamy gniazda nasienne, a następnie
owoce kroimy w drobną kostkę.
Orzechy grubo siekamy, a
rodzynki sparzamy i odcedzamy.
Orzechy z kawałkami
jabłek i
rodzynkami dokładnie wymieszać.

I wszystko dodać do ciasta.

Ciasto połączyć z mieszanką
orzechów z
jabłkiem i
rodzynkami, a następnie wylać je na podłużną formę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180' przez około 60-65 minut. Ciasto sprawdzamy patyczkiem jeżeli jest suchy, można ciasto wyjmować , jeżeli nie to pieczemy je wówczas do momentu, aż patyczek będzie suchy. Po upieczeniu ciasto studzimy i obsypujemy
cukrem pudrem. Smacznego !!!



