ßßß Cookit - przepis na Ciasto

Ciasto

nazwa

Wykonanie

Coraz bliżej święta, a ja już nie mogę doczekać się kiedy w moim domu zacznie się ta świąteczna gorączka w kuchni. No i te zapachy tak charakterystyczne tylko dla tych Świąt Bożego Narodzenia. Tak więc ja już wczoraj zaczęłam próbować przepis na ciasto, który w tym roku zagości na moim stole. Przepis na wiewiórkę pochodzi z gazety "Najlepsze Ciasta" . Ciasto pyszne, mięciutkie, mokre i ta chrupkość orzechów, po prostu niebo w ustach.
Składniki:
2 szklanki mąki krupczatki
1 szklanka cukru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki oleju
1 szklanka orzechów włoskich
3 duże jabłka
1/2 szklanki rodzynek
szczypta soli
W misce ucieramy żółtka z cukrem na białą, puszystą masę.
Do zawartości miski dodajemy olej i mieszamy.
Dalej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Wszystko dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, a następnie łączymy ją z ciastem.
Z umytych i obranych jabłek usuwamy gniazda nasienne, a następnie owoce kroimy w drobną kostkę. Orzechy grubo siekamy, a rodzynki sparzamy i odcedzamy.
Orzechy z kawałkami jabłek i rodzynkami dokładnie wymieszać.
I wszystko dodać do ciasta.
Ciasto połączyć z mieszanką orzechów z jabłkiem i rodzynkami, a następnie wylać je na podłużną formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180' przez około 60-65 minut. Ciasto sprawdzamy patyczkiem jeżeli jest suchy, można ciasto wyjmować , jeżeli nie to pieczemy je wówczas do momentu, aż patyczek będzie suchy. Po upieczeniu ciasto studzimy i obsypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2013/12/Ciasto-Wiewiorka.html