Wykonanie

Dziś zapraszam na oryginalne ciasto. Niezwykle lekkie, puszyste, ale nie suche. Wręcz przeciwnie: przyjemnie wilgotne i choć wygląda niepozornie, jest bardzo smaczne. Do jego zrobienia użyłam gazowanej oranżady (w zdrowszej wersji można użyć
wody mineralnej) i
oleju rzepakowego.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego powinniśmy spożywać go dużo, używając nie tylko jako tłuszczu do pieczenia. To ciasto jest przykładem na to, że
olej można wykorzystać także do wypieków, bo poza walorami odżywczymi ułatwia nam pracę- ja na przykład nie lubię przepisów, w których trzeba ucierać długo
masło, a
olej ułatwia sprawę:) A tak poza tym, jedząc ciasto z
olejem nie myślmy o tym, że pójdzie nam w "
boczki", tylko o tym, że zawarte w nim kwasy omega-3 działają pozytywnie i przeciw nowotworowo na nasz organizm. Dlatego z czystym sumieniem sięgam po kolejny kawałek:)Składniki:5
jajek3 szklanki
mąki1/2 szklanki
oleju rzepakowego1 szklanka białej oranżady lub gazowanej
wody mineralnej1 szklanka
cukru2 łyżki
makuszczypta
soli1 łyżeczka
proszku do pieczeniaskórka otarta z
cytryny2 łyżki
soku z cytryny na
lukier: 1
białko, 1 szklanka
cukru pudru, kandyzowane
owoceJajka sparzyć wrzątkiem.
Białka oddzielić od
żółtek.
Białka ubić z
solą i
cukrem na sztywną pianę. Podczas ubijania dodawać po
żółtku. Do ubitej masy wlać
olej rzepakowy, oranżadę i
sok z cytryny. Dodać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
skórkę z cytryny i
mak. Delikatnie ale dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i przelać do keksówki o długości 30 cm. Piec w 175*C około godziny. Ostudzone ciasto polukrować. Aby przygotować
lukier należy
białko utrzeć z
cukrem pudrem i odrobiną
soku z cytryny. Ozdobić kandyzowanymi
owocami.
