ßßß
Dziś zapraszam na oryginalne ciasto. Niezwykle lekkie, puszyste, ale nie suche. Wręcz przeciwnie: przyjemnie wilgotne i choć wygląda niepozornie, jest bardzo smaczne. Do jego zrobienia użyłam gazowanej oranżady (w zdrowszej wersji można użyć wody mineralnej) i oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego powinniśmy spożywać go dużo, używając nie tylko jako tłuszczu do pieczenia. To ciasto jest przykładem na to, że olej można wykorzystać także do wypieków, bo poza walorami odżywczymi ułatwia nam pracę- ja na przykład nie lubię przepisów, w których trzeba ucierać długo masło, a olej ułatwia sprawę:) A tak poza tym, jedząc ciasto z olejem nie myślmy o tym, że pójdzie nam w "boczki", tylko o tym, że zawarte w nim kwasy omega-3 działają pozytywnie i przeciw nowotworowo na nasz organizm. Dlatego z czystym sumieniem sięgam po kolejny kawałek:)Składniki:5 jajek3 szklanki mąki1/2 szklanki oleju rzepakowego1 szklanka białej oranżady lub gazowanej wody mineralnej1 szklanka cukru2 łyżki makuszczypta soli1 łyżeczka proszku do pieczeniaskórka otarta z cytryny2 łyżki soku z cytryny na lukier: 1 białko, 1 szklanka cukru pudru, kandyzowane owoceJajka sparzyć wrzątkiem. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę. Podczas ubijania dodawać po żółtku. Do ubitej masy wlać olej rzepakowy, oranżadę i sok z cytryny. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, skórkę z cytryny i mak. Delikatnie ale dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i przelać do keksówki o długości 30 cm. Piec w 175*C około godziny. Ostudzone ciasto polukrować. Aby przygotować lukier należy białko utrzeć z cukrem pudrem i odrobiną soku z cytryny. Ozdobić kandyzowanymi owocami.