ßßß Cookit - przepis na lekkie ciasto cytrynowe z olejem rzepakowym

lekkie ciasto cytrynowe z olejem rzepakowym

nazwa

Wykonanie

Dziś zapraszam na oryginalne ciasto. Niezwykle lekkie, puszyste, ale nie suche. Wręcz przeciwnie: przyjemnie wilgotne i choć wygląda niepozornie, jest bardzo smaczne. Do jego zrobienia użyłam gazowanej oranżady (w zdrowszej wersji można użyć wody mineralnej) i oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego powinniśmy spożywać go dużo, używając nie tylko jako tłuszczu do pieczenia. To ciasto jest przykładem na to, że olej można wykorzystać także do wypieków, bo poza walorami odżywczymi ułatwia nam pracę- ja na przykład nie lubię przepisów, w których trzeba ucierać długo masło, a olej ułatwia sprawę:) A tak poza tym, jedząc ciasto z olejem nie myślmy o tym, że pójdzie nam w "boczki", tylko o tym, że zawarte w nim kwasy omega-3 działają pozytywnie i przeciw nowotworowo na nasz organizm. Dlatego z czystym sumieniem sięgam po kolejny kawałek:)
Składniki:
5 jajek
3 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka białej oranżady lub gazowanej wody mineralnej
1 szklanka cukru
2 łyżki maku
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z cytryny
2 łyżki soku z cytryny na lukier: 1 białko, 1 szklanka cukru pudru, kandyzowane owoce
Jajka sparzyć wrzątkiem. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę. Podczas ubijania dodawać po żółtku. Do ubitej masy wlać olej rzepakowy, oranżadę i sok z cytryny. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, skórkę z cytryny i mak. Delikatnie ale dokładnie wymieszać drewnianą łyżką i przelać do keksówki o długości 30 cm. Piec w 175*C około godziny. Ostudzone ciasto polukrować. Aby przygotować lukier należy białko utrzeć z cukrem pudrem i odrobiną soku z cytryny. Ozdobić kandyzowanymi owocami.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/12/lekkie-ciasto-cytrynowe-z-olejem.html