Wykonanie

Najlepsze drożdżówki na świecie. Nie da się od nich oderwać. Tym razem to dzieło mojej mamy, ale zrobione są z przepisu, który pojawił się już tutaj . Co prawda jest już na blogu, ale wstawiam jeszcze w takiej wersji, dla przypomnienia, bo naprawdę warto go wypróbować. Ciasto jest puszyste, miękkie, po prostu cudowne. Polecam Wam bardzo bardzo i zostawiam Was z przepisem, a sama idę robić
kakao i wcinać drożdżówki, o ile jeszcze coś zostało!ciasto:900g
mąki60g
drożdży360-400 ml
mlekamała plaska łyżeczka
soli150g
masła2
jajka150g
cukruDrożdże rozpuścić w letnim
mleku z odrobiną
cukru, odstawić na 15 minut. Wlać rozczyn do
mąki, wyrobić, dodać
sól,
jajka, wyrabiać i w trakcie wyrabiania dodać stopione, nie gorące
masło. Wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ręki, odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. W tym czasie przygotować nadzienie.Nadzienia w zasadzie były cztery. Wiatraczki były z masą
makową, ślimaczki z
marmoladą, koperty z plasterkami
banana a reszta z
serem. I moim zdaniem te z
bananami były najlepsze.