ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: minidrożdżówki (najlepsze!)

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: minidrożdżówki (najlepsze!)

nazwa

Wykonanie

Najlepsze drożdżówki na świecie. Nie da się od nich oderwać. Tym razem to dzieło mojej mamy, ale zrobione są z przepisu, który pojawił się już tutaj . Co prawda jest już na blogu, ale wstawiam jeszcze w takiej wersji, dla przypomnienia, bo naprawdę warto go wypróbować. Ciasto jest puszyste, miękkie, po prostu cudowne. Polecam Wam bardzo bardzo i zostawiam Was z przepisem, a sama idę robić kakao i wcinać drożdżówki, o ile jeszcze coś zostało!
ciasto:
900g mąki
60g drożdży
360-400 ml mleka
mała plaska łyżeczka soli
150g masła
2 jajka
150g cukru
Drożdże rozpuścić w letnim mleku z odrobiną cukru, odstawić na 15 minut. Wlać rozczyn do mąki, wyrobić, dodać sól, jajka, wyrabiać i w trakcie wyrabiania dodać stopione, nie gorące masło. Wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ręki, odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. W tym czasie przygotować nadzienie.
Nadzienia w zasadzie były cztery. Wiatraczki były z masą makową, ślimaczki z marmoladą, koperty z plasterkami banana a reszta z serem. I moim zdaniem te z bananami były najlepsze.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/02/minidrozdzowki-najlepsze.html