ßßß
Wszelkiego rodzaju kołacze i drożdżówki pojawiają się u mnie często, ponieważ wszyscy domownicy uwielbiają je na kolacje z kakao, a o pozostałe do śniadania sztuki, rozgrywają się istne boje. Wypróbowałam już wiele przepisów, co jeden to wydaję się lepszy. Dziś nowy przepis, pomysł mojej mamy, w wersji kołaczowej z trzema nadzieniami i kokosową kruszonką.
Składniki:15 g drożdży200 ml ciepłego mleka, ewentualnie wody45 g cukru1 łyżeczka soli450 g mąki2 jajka50 g roztopionego masładodatkowo:1 szklanka masy makowejkilka łyżek marmolady1 szklanka białego sera rozrobionego z cukrem i skórką z cytrynykruszonka ( 1 łyżka masła, 1 łyżka kokosu, 1 żółtko, 1 łyżka cukru, mąki taka ilość aby kruszonka miała pożądana konsystencję)Drożdże rozpuścić w mleku. Odstawić na chwilę, następnie wlać do maki, wsypać cukier i sól. Wyrabiając dodawać po jajku, na koniec ostudzone masło. Wyrabiać 5 minut. Odstawić ciasto pod przykryciem na 2 godziny. Po tym czasie uformować okrągłe placuszki, na każdy położyć po łyżce marmolady, sera i maku. Posypac kruszonką, upiec na złoto.