Wykonanie

Wszelkiego rodzaju kołacze i drożdżówki pojawiają się u mnie często, ponieważ wszyscy domownicy uwielbiają je na kolacje z
kakao, a o pozostałe do śniadania sztuki, rozgrywają się istne boje. Wypróbowałam już wiele przepisów, co jeden to wydaję się lepszy. Dziś nowy przepis, pomysł mojej mamy, w wersji kołaczowej z trzema nadzieniami i
kokosową kruszonką.

Składniki:15 g
drożdży200 ml ciepłego
mleka, ewentualnie
wody45 g
cukru1 łyżeczka
soli450 g
mąki2
jajka50 g roztopionego
masładodatkowo:1 szklanka masy makowejkilka łyżek
marmolady1 szklanka
białego sera rozrobionego z
cukrem i
skórką z cytrynykruszonka ( 1 łyżka
masła, 1 łyżka
kokosu, 1
żółtko, 1 łyżka
cukru,
mąki taka ilość aby kruszonka miała pożądana konsystencję)
Drożdże rozpuścić w
mleku. Odstawić na chwilę, następnie wlać do
maki, wsypać
cukier i
sól. Wyrabiając dodawać po
jajku, na koniec ostudzone
masło. Wyrabiać 5 minut. Odstawić ciasto pod przykryciem na 2 godziny. Po tym czasie uformować okrągłe placuszki, na każdy położyć po łyżce
marmolady,
sera i
maku. Posypac kruszonką, upiec na złoto.