ßßß Cookit - przepis na Kluski na parze

Kluski na parze

nazwa

Wykonanie

To smak mojego dzieciństwa, ciepłe, parujące, z jagodami w środku lub polane truskawkami ze śmietaną. Idealne na deszczowy dzień, na chandrę, na ukradkowe podjadanie...Ich smak rekompensuje nawet ból poparzonych palców;)
Kluski robiłam po raz pierwszy i już nigdy nie kupię gotowców! Przepis pochodzi z "Wielkiej Księgi Kucharskiej", wyd. Axel Springer.
Składniki:
40 dag mąki
2 jajka
250 ml mleka lub wody (u mnie mleko)
2 dag drożdży
3 łyżki masła
1/2 łyżeczki cukru
Sól
Jagody/dżem/marmolada do nadziewania (zrobiłam polewę z kilku łyżek marmolady, jogurtu naturalnego i mleka)
Drożdże rozetrzeć z cukrem, łyżką ciepłej wody lub mleka i łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, a następnie połączyć z resztą mąki oraz mleka (lub wody), jajkami i szczyptą soli. Wyrabiać, aż w cieście widoczne będą pęcherzyki powietrza.
Dodać stopione masło, wymieszać, ponownie odstawić do wyrośnięcia (jeżeli ciasto jest za gęste, dodać nieco wody).
W szerokim garnku zagotować wodę, naczynie obwiązać bawełnianą ściereczką lub gazą.
Łyżką nabierać porcje ciasta i nadziewać je. Nakładać na ściereczkę, formując niewielkie kule.
Garnek przykryć dużą miską.
Kluski gotować 15 - 20 minut.
Podawać na ciepło.
Smacznego!
Źródło:http://nemi-habibi.blogspot.com/2010/07/kluski-na-parze.html