Wykonanie

Domowe drożdżówki, to jeden z moich ulubionych wypieków. Pulchne, mięciutkie i długo świeże, mimo iż do ciast anie trzeba
jajek. Z duuużą ilością nadzienia, w tym przypadku
biały ser i
wiśnie. Idealne na podwieczorek do kubeczka
kakao:)Składniki:500 g
mąki + trochę do podsypania100 g
masła250 ml
mleka3,5 łyżeczki
suszonych drożdży1/2 szklanki
cukru1/2 łyżeczki
soli na nadzienie:400 g
białego sera w kostce1
jajko2 łyżki kwaśnej
śmietany3 łyżki
cukru (lub więcej-jak kto woli)1/2
laski wanilii1 szklanka
wiśni + 1 łyżka
cukru na kruszonkę:1 łyżka zimnego
masła1 łyżka
cukru2 łyżki
kokosu2 łyżki
mąki1
żółtkodo posmarowania:1 rozbełtane
jajkoMleko lekko podgrzać.
Masło rozpuścić i wystudzić.
Mąkę przesiać, dodać
sól,
cukier,
drożdże,
masło i
mleko. Wyrobić mikserem z końcówkami do
ciasta drożdżowego lub ręcznie aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie przygotować nadzienie.
Wiśnie wydrylować, zasypać
cukrem i poddusić kilka minut, odsączyć.
Ser zmiksować z
jajkiem,
śmietaną,
cukrem i ziarenkami wydrążonymi z
laski wanilii. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kawałków, każdy rozwałkować na kwadrat. Na każdym rozsmarować dużą łyżkę
sera i ułożyć kilka
wiśni. Zlepić dwa rogi po przekątnej. Za pomocą pędzelka posmarować jakiem. Składniki kruszonki razem zagnieść (jeśli trzeba to dodać
mąki) i posypać drożdżówki. Piec w 220*C około20-25 minut, aż się zarumienią.