ßßß
Domowe drożdżówki, to jeden z moich ulubionych wypieków. Pulchne, mięciutkie i długo świeże, mimo iż do ciast anie trzeba jajek. Z duuużą ilością nadzienia, w tym przypadku biały ser i wiśnie. Idealne na podwieczorek do kubeczka kakao:)Składniki:500 g mąki + trochę do podsypania100 g masła250 ml mleka3,5 łyżeczki suszonych drożdży1/2 szklanki cukru1/2 łyżeczki soli na nadzienie:400 g białego sera w kostce1 jajko2 łyżki kwaśnej śmietany3 łyżki cukru (lub więcej-jak kto woli)1/2 laski wanilii1 szklanka wiśni + 1 łyżka cukru na kruszonkę:1 łyżka zimnego masła1 łyżka cukru2 łyżki kokosu2 łyżki mąki1 żółtkodo posmarowania:1 rozbełtane jajkoMleko lekko podgrzać. Masło rozpuścić i wystudzić. Mąkę przesiać, dodać sól, cukier, drożdże, masło i mleko. Wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub ręcznie aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie przygotować nadzienie. Wiśnie wydrylować, zasypać cukrem i poddusić kilka minut, odsączyć. Ser zmiksować z jajkiem, śmietaną, cukrem i ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kawałków, każdy rozwałkować na kwadrat. Na każdym rozsmarować dużą łyżkę sera i ułożyć kilka wiśni. Zlepić dwa rogi po przekątnej. Za pomocą pędzelka posmarować jakiem. Składniki kruszonki razem zagnieść (jeśli trzeba to dodać mąki) i posypać drożdżówki. Piec w 220*C około20-25 minut, aż się zarumienią.