Wykonanie

Po sukcesie drożdżówek z
serem i
wiśniami przyszła kolej na dokładkę. Zmieniłam trochę przepis, dodałam
śliwki i znowu było pysznie:)Składniki:550 g
mąki + trochę do podsypania100 ml
oleju1
jajko250 ml
mleka3,5 łyżeczki
suszonych drożdży1/2 szklanki
cukru1/2 łyżeczki
soli na nadzienie:400 g
białego sera w kostce1
jajko2 łyżki kwaśnej
śmietany3 łyżki
cukru (lub więcej-jak kto woli)
śliwki na wierzch:1 rozbełtane
jajko2 łyżki
kokosuMleko lekko podgrzać.
Mąkę przesiać, dodać
sól,
cukier,
drożdże,
olej i
mleko. Wyrobić mikserem z końcówkami do
ciasta drożdżowego lub ręcznie aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie przygotować nadzienie.
Ser wymieszać z
jajkiem,
cukrem i
śmietaną.
Śliwki podzielić na połówki, wyjąć pestki. Z wyrośniętego ciasta formować kółeczka, nakładać po łyżce
sera i kilka połówek
śliwek. Posmarować rozbełtanym
jajkiem i posypać
kokosem. piec w 200*C około 15-20 minut, aż będą rumiane.