ßßß
Po sukcesie drożdżówek z serem i wiśniami przyszła kolej na dokładkę. Zmieniłam trochę przepis, dodałam śliwki i znowu było pysznie:)Składniki:550 g mąki + trochę do podsypania100 ml oleju1 jajko250 ml mleka3,5 łyżeczki suszonych drożdży1/2 szklanki cukru1/2 łyżeczki soli na nadzienie:400 g białego sera w kostce1 jajko2 łyżki kwaśnej śmietany3 łyżki cukru (lub więcej-jak kto woli)śliwki na wierzch:1 rozbełtane jajko2 łyżki kokosuMleko lekko podgrzać. Mąkę przesiać, dodać sól, cukier, drożdże, olej i mleko. Wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub ręcznie aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie przygotować nadzienie. Ser wymieszać z jajkiem, cukrem i śmietaną.Śliwki podzielić na połówki, wyjąć pestki. Z wyrośniętego ciasta formować kółeczka, nakładać po łyżce sera i kilka połówek śliwek. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kokosem. piec w 200*C około 15-20 minut, aż będą rumiane.