Wykonanie
Tak naprawdę nie przepadam za
rybami, ale tą uwielbiam oczywiści koniecznie z tym sosem bo inaczej nie była by już to ta sama
ryba!
Składniki na 2 porcje:2
filety rybne bez ości (ja użyłam filety z
okoni)
bułka tarta do panierowania
jajkosólpieprz białysok z cytrynySkładniki na sos:szklanka
bulionu warzywnego1
liść laurowy1/2
cebuli, drobno posiekanej1 łyżka
masła1 szklanka
śmietany 18%3 łyżek zimnego
masła, posiekanego1 łyżka
soku cytrynowego1 łyżka posiekanego
koperkupół łyżeczki
cukruFilety osuszamy, przyprawiamy
solą i
pieprzem. Maczamy w
jajku i panierujemy w
bułce. Na patelni rozgrzewamy
masło i smażymy filety.
Ryba powinna być usmażona na zloty kolor.Na patelni, na niedużym ogniu, rozgrzewamy łyżkę
masła i smażymy na nim
cebulę. Dolewamy
bulion,
śmietankę,
koperek,
liść laurowy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje.Dodajemy
sól i
pieprz do smaku. Zdejmujemy z ognia i miksujemy wszystko w blenderze, (wcześniej wyjęłam
listek laurowy). Do sosu dodajemy zimne
masło, w małych kawałkach i mieszamy, aż się rozpuści. Na końcu dodajemy
sok z cytryny i
cukier. Polewamy
rybę i gotowe!