ßßß Cookit - przepis na Złota rybka z sosem koperkowym

Złota rybka z sosem koperkowym

nazwa

Wykonanie

Tak naprawdę nie przepadam za rybami, ale tą uwielbiam oczywiści koniecznie z tym sosem bo inaczej nie była by już to ta sama ryba!
Składniki na 2 porcje:
2 filety rybne bez ości (ja użyłam filety z okoni)
bułka tarta do panierowania
jajko
sól
pieprz biały
sok z cytryny
Składniki na sos:
szklanka bulionu warzywnego
1 liść laurowy
1/2 cebuli, drobno posiekanej
1 łyżka masła
1 szklanka śmietany 18%
3 łyżek zimnego masła, posiekanego
1 łyżka soku cytrynowego
1 łyżka posiekanego koperku
pół łyżeczki cukru
Filety osuszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Maczamy w jajku i panierujemy w bułce. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy filety. Ryba powinna być usmażona na zloty kolor.
Na patelni, na niedużym ogniu, rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy na nim cebulę. Dolewamy bulion, śmietankę, koperek, liść laurowy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
Dodajemy sól i pieprz do smaku. Zdejmujemy z ognia i miksujemy wszystko w blenderze, (wcześniej wyjęłam listek laurowy). Do sosu dodajemy zimne masło, w małych kawałkach i mieszamy, aż się rozpuści. Na końcu dodajemy sok z cytryny i cukier. Polewamy rybę i gotowe!
Źródło:http://gotoweprzepisy.blogspot.com/2012/08/zota-rybka-z-sosem-koperkowym.html