Wykonanie
Przepyszny delikatny, aksamitny i wilgotny z soczystymi
brzoskwiniami i
bezową czapeczką po prostu rozpływa się w ustach, to sernik idealny na święta i nie tylko... Jest troszkę pracochłonny ale bardzo prosty w wykonaniu, polecam wypróbowanie przepisu .

składniki na okrągłą tortownicę 23 cmciasto1,5 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
cukru3
żółtka200g
margaryny2 łyżeczki
proszku do pieczeniacukier waniliowy 16 gmasa serowa1 kg
zmielonego sera białego3
żółtkaszklanka
cukruopakowanie budyniu
waniliowego lub
śmietankowego bez
cukrusok z jednej
cytrynyłyżeczka
proszku do pieczeniabrzoskwinie z puszki ( ok 10 połówek
brzoskwiń )pianka bezowa3
białka2 łyżki
cukruprzepisDo miski wsypujemy przesianą
mąkę, dodajemy
cukier,
żółtka,
cukier waniliowy oraz
proszek do pieczenia i
miękką margarynę .Wszystkie składniki mieszamy za pomocą mieszadła z miksera a następnie dłonią energiczne zagniatamy ciasto .Wyrobione ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki .Odsączone z
syropu brzoskwinie kroimy w kostkę.Schłodzonym
ciastem wylepiamy posmarowaną tłuszczem i posypaną
bułką tartą tortownicę.Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.Do miski przekładamy
zmielony ser, dodajemy
żółtka,
cukier i
budyń, wlewamy sok z cytry i wsypujemy
proszek do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji .Połowę masy serowej przekładamy na upieczone i wystudzone ciasto ,na
masie serowej kładziemy pokrojone
brzoskwinie.
Owoce przykrywamy resztą masy serowej i dokładnie rozprowadzamy.Ciasto pieczemy 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st .C.W trakcie pieczenia sernika
białka ubijamy z
cukrem na sztywną pianę.Na około 15- 20 minut przed końcem pieczenia ciasto wyjmujemy smarujemy pianą i ponownie wstawiamy do piekarnika .