ßßß Cookit - przepis na Kruchy z malinami

Kruchy z malinami

nazwa

Wykonanie

Składniki na ciasto:
2,5 szkl. mąki pszennej
1 kostka masła lub margaryny (u mnie Kasia 250 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
5 żółtek
Mąkę przesiać, dodać do niej pokrojone w kostkę masło i resztę składników. Rozgnieść w palcach, można dodać 1-2 łyżki wody jeśli będzie zbyt sypkie. Podzielić na 2 części (60 i 40%). Zawinąć w folię i zamrozić (około 1 godziny w zamrażarce). Piekarnik nagrzać do 190 st. a w między czasie blachę (33 x 20 cm) odrobinę posmarować masłem i położyć papier do pieczenia. Większą część ciasta zetrzeć na tarce z dużymi oczkami bezpośrednio na blachę, wyrównać i lekko przyklepać. Do nagrzanego piekarnika włożyć ciasto i zapiekać 20 min. na jasnozłoty kolor. Wystudzić.
Pianka budyniowa:
5 białek
1/2 szkl. cukru (100 g)
1 cukier waniliowy (10 g)
2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (2 x 40 g)
1/3 szkl. oleju
400 - 500 g malin
Białka ubić na sztywno i powoli, po 1 łyżce dodawać cukier oraz cukier waniliowy. Cały czas miksując dodać powoli proszek budyniowy. Kiedy się połączy z pianą wlać strużką olej cały czas miksując. Następnie na podpieczony zimny spód wyłożyć piankę, na nią maliny (delikatnie je wepchnąć w piankę) a na maliny zetrzeć resztę ciasta. Piec w 190 st około 40 min na piękny złocisty kolor.
Ps. ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu nawet dla takiego laika jak ja. Maliny można z powodzeniem zastąpić innymi owocami np. borówką amerykańską jeśli macie mrożoną lub małymi kawałkami jabłek z dodatkiem cynamonu.
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2014/10/kruchy-z-malinami.html