Wykonanie
Smakowita szarlotka na kruchym cieście z
budyniem to znakomity dodatek do
kawy. Przepis na nią dostałam od koleżanki wydał mi się interesujący więc postanowiłam go wypróbować, okazało się że ta szarlotka to strzał w dziesiątkę . Na pewno
będę częściej ją piekła ponieważ smakowała wszystkim moim domownikom. Polecam do wypróbowania.

składniki na okrągłą formę ciasta3 szklanki
mąki pszennej250 dag
margaryny3
jajka3/4 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
cukier waniliowy 16 g1
budyń waniliowy z
cukrem4
jabłkatłuszcz do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
cukier puder do posypania ciastaprzepis
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy
margarynę ,3/4 szklanki
cukru,
cukier waniliowy i łyżeczkę
proszku do pieczenia. Całość siekamy nożem do połączenia się składników , następnie dodajemy
żółtka i wyrabiamy kruche ciasto. Po wyrobieniu ciasto dzielimy na dwie części i wkładamy na 1/2 godziny do lodówki.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy
budyń w proszku i dokładnie mieszamy .Obrane
jabłka kroimy w plastry .Jedną częścią ciasta wylepiamy posmarowaną tłuszczem i posypaną
bułką tartą formę .Na cieście rozkładamy pokrojone
jabłka ,a na nie nakładamy ubitą pianę. Na wierzch ciasta ścieramy na tarce drugą część ciasta .Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. i pieczemy 45 minut.Upieczone ciasto posypujemy
cukrem pudrem .