Wykonanie
Doskonała do grilla
sałatka z
mozzarellą,
pomidorkami koktajlowymi,
kiszonym ogórkiem oraz
sałatą lodową,
czerwoną cebulą i
rzodkiewkami polana pysznym
sosem czosnkowym idealnie komponuje się z
mięsem lub
kiełbasą z rusztu. Dodatkowym jej atutem jest błyskawiczne przygotowanie, co sprawia że można ją często zajadać jako samodzielną przekąskę.

składniki na 3 porcje
7 liści
sałaty lodowej150 g
mozzarelli w kulkach
1 duża
czerwona cebula10
pomidorków koktajlowych
2
ogórki kiszonepęczek
rzodkiewekząbek
czosnku3 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
soku z cytrynyczarny pieprzsólprzepis
Umyte
pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki,
rzodkiewki i
ogórki kiszone kroimy w kostkę,
cebulę niezbyt drobno siekamy.
Do miski wrzucamy porwane liście
sałaty lodowej,
pomidorki, posiekaną
cebulę oraz
ogórki kiszone i
rzodkiewkę, na końcu dodajemy
mozzarellę.
Do miski przeciskamy przez praskę ząbek
czosnku dodajemy szczyptę
soli,
pieprz wlewamy
oliwę z oliwek a także
sok z cytryny.
Sałatkę polewamy przygotowanym sosem i dokładnie łączymy wszystkie składniki.