ßßß Cookit - przepis na Sałatka z ciecierzycy i selerów naciowych

Sałatka z ciecierzycy i selerów naciowych

nazwa

Wykonanie

Z ostatniego dania pozostało mi się sporo selera naciowego. Nic bardziej prostszego nie można z nim zrobić, jak przygotować z niego sałatkę. Przepis pochodzi z książki Jedno smaczne danie Reader's Digest.
Składniki:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
1 płaska łyżka świeżego, posiekanego oregano
1/4 płaskiej łyżeczki soli
świeżo zmielony pieprz czarny
340 g ugotowanej ciecierzycy, opłukanej i odsączonej
400 g tuńczyka w oleju (z puszki), odsączonego i rozdrobnionego
4 średniej wielkości selery naciowe, oczyszczone i pokrojone w cienkie plasterki
2 duże pomidory, pozbawione nasion i pokrojone w duże kawałki
115 g rzodkiewek, umytych, oczyszczonych i pokrojonych w cienkie plasterki
1 mała czerwona cebula, obrana i pokrojona w cienkie plasterki
225 g liście sałaty, porwanych w małe kawałki
listki świeżego oregano do przybrania
Przygotowanie:
W dużej misce ubić oliwę, sok z cytryny, posiekane oregano, sól i szczyptę pieprzu, dodać ciecierzycę, tuńczyka, seler, pomidory, rzodkiewki i cebulę. Starannie wymieszać.
Ułożyć liście sałaty na dnie dużego półmiska, wyłożyć na wierzch sałatkę i posypać kilkoma całymi liśćmi oregano. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 10-15 minut. Podawać z pieczywem pełnoziarnistym.
Sałatka jest doskonała zamiast obiadu w upalne dni. Jest chrupka i lekka, a dzięki ciecierzycy stanowi sycące danie. Ostatnio z miłą chęcią jem podobne dania.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_51_salatka-z-ciecierzycy-i-selerow-naciowych.html