Wykonanie
Z ostatniego dania pozostało mi się sporo
selera naciowego. Nic bardziej prostszego nie można z nim zrobić, jak przygotować z niego
sałatkę. Przepis pochodzi z książki Jedno smaczne danie Reader's Digest.Składniki:4 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
soku z cytryny1 płaska łyżka świeżego, posiekanego
oregano1/4 płaskiej łyżeczki
soliświeżo zmielony
pieprz czarny340 g ugotowanej
ciecierzycy, opłukanej i odsączonej400 g
tuńczyka w oleju (z puszki), odsączonego i rozdrobnionego4 średniej wielkości
selery naciowe, oczyszczone i pokrojone w cienkie plasterki2 duże
pomidory, pozbawione nasion i pokrojone w duże kawałki115 g
rzodkiewek, umytych, oczyszczonych i pokrojonych w cienkie plasterki1 mała
czerwona cebula, obrana i pokrojona w cienkie plasterki225 g liście
sałaty, porwanych w małe kawałkilistki świeżego
oregano do przybraniaPrzygotowanie:W dużej misce ubić
oliwę,
sok z cytryny, posiekane
oregano,
sól i szczyptę
pieprzu, dodać
ciecierzycę,
tuńczyka,
seler,
pomidory,
rzodkiewki i
cebulę. Starannie wymieszać.Ułożyć liście
sałaty na dnie dużego półmiska, wyłożyć na wierzch
sałatkę i posypać kilkoma całymi liśćmi
oregano. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 10-15 minut. Podawać z
pieczywem pełnoziarnistym.
Sałatka jest doskonała zamiast obiadu w upalne dni. Jest chrupka i lekka, a dzięki
ciecierzycy stanowi sycące danie. Ostatnio z miłą chęcią jem podobne dania.