Wykonanie
Nic tak nie cieszy podniebienia jak pyszne ciasto, tym razem przygotowałam piernik z
jabłkami. Niby pospolity i znany a jednak inny bez
jajek, ale bardzo aromatyczny i smaczny. Oczywiście znika w szybkim tempie ale zawsze można upiec kolejny raz .

składniki na 4 porcje1 ,5 szklanki przecieru z
jabłek1 szklanka
bakalii (
rodzynki,
orzechy ,
migdały )1 szklanka
cukru0,5 kostki
margaryny2 szklanki
mąki2 płaskie łyżeczki
sody oczyszczonej1
przyprawa do piernikaprzepisPrzecier z
jabłek podgrzewamy, dodajemy
margarynę,
cukier i
bakalie.Przestudzamy, dodajemy
mąkę,
sodę oczyszczoną i
przyprawę do piernika, dokładnie mieszamy.Pieczemy w małej formie w temp. 150-160 st.C około 60 minut.Upieczone ciasto posypujemy
cukrem pudrem.