Wykonanie
Bardzo lubię wszelkiego rodzaju pierniki - drobne korzenne
ciasteczka, te w
czekoladzie, nadziewane, a także tradycyjne z dużej blachy, na miodzie i z aromatycznymi
przyprawami. Dzisiaj proponuję piernik prosty, którego przygotowanie nie wymaga zbyt dużego nakładu czasu; bez
miodu ale z dodatkiem
jabłek oraz
przyprawy korzennej, która nadaje temu ciastu smak i charakter piernika.

Składniki:2 szklanki
mąki1 szklanka
cukru12,5 dag
margaryny2
jajka50 dag startych
jabłek2 łyżeczki
przyprawy do piernika1 łyżeczka
sody oczyszczonejcukier wanilinowy
Wykonanie:-
margarynę stopić i lekko przestudzić-
żółtka utrzeć z
cukrem na puszystą masę, dodawać stopniowo
jabłka,
margarynę,
mąkę z
sodą i
przyprawami, wymieszać-
białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z
ciastem- ciasto piec w 170-180 stopniach przez około 60 minut