Wykonanie
Klasyczny barszcz czerwony na wędzonce, zabielany , może stanowić danie obiadowe ponieważ jest dość syty a zarazem prosty i szybki wykonaniu .
składniki na 1 , 5 litra barszczu4
buraki czerwone1 kość wędzona1
cebula1 ząbek
czosnku1
liść laurowy3-5 ziaren
ziela angielskiegosok z połówki
cytrynysólpół szklanki
śmietany7
ziemniakówprzepis
Buraki obieram, ścieramy na tarce z dużymi otworami, zalewamy gorącą
wodą około 1 litra, dodajemy wędzoną kość, przekrojoną
cebulę,
czosnek oraz
przyprawy (
ziele angielskie i
liść laurowy ). Całość zakwaszamy
sokiem z cytryny, doprawiamy
solą i
pieprzem i gotujemy aż
buraki będą miękkie .Zupę zabielamy
śmietaną wymieszaną z
wywarem, chwilę gotujemy.
Ziemniaki, kroimy i gotujemy osobno w osolonej wodzie. Barszcz podajemy z
ziemniakami .