Wykonanie
Ciasteczka serowe z
borówkami amerykańskimi to smaczna i szybka przekąska, w sam raz na podwieczorek do
kawy lub
herbaty. Moja rodzina się nimi po prostu zajada. Są nieskomplikowane w przygotowaniu i bardzo smakowite.

składniki na około 15
ciasteczek2 szklanki
mąki pszennej1
jajko250 g
margaryny250 g
zmielonego sera białego3/4 szklanki
cukru1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia200 g
borówek amerykańskich
cukier puder do posypania
ciasteczekprzepisDo miski wsypujemy przesianą
mąkę, wbijamy całe
jajko a na tarce o dużych oczkach ścieramy
margarynę. Następnie dodajemy zmielony
biały ser, wsypujemy
cukier oraz
proszek do pieczenia.Dłonią wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby gdy ciasto będzie zbyt wilgotne możemy dosypać jeszcze odrobinę
mąki. Gotowe ciasto wkładamy na pół godziny do lodówki.Na posypanej odrobiną
mąki stolnicy wałkujemy schłodzone ciasto na niezbyt cienki placek, a następnie szklanką wycinamy z niego po dwa krążki. Z drugiego krążka ciasta kieliszkiem wycinamy środek. Na pierwszy krążek ciasta nakładamy drugi z wyciętym środkiem zlepiamy brzegi i formujemy
ciastka, do środka wkładamy po kilka sztuk
borówek.
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C, po upieczeniu posypujemy
cukrem pudrem.