Wykonanie
La la la la la la to jest smerfów świat- zapewne każdy z Was kojarzy tę melodię;) Smerfy to moja ulubiona bajka z dzieciństwa;)Jak tylko zobaczyłam to ciasto to wiedziałam, że muszę je zrobić.Przykuło ono moją uwagę nie tylko ze względu na nazwę ale także ze względu na wygląd.Kolory Smerfetki bardzo zachęcają do zjedzenia. Z wielką ochotą sięgną po nią również dzieci.Ciasto jest bardzo dobre, nie za słodkie, dla mnie takie w sam raz. Dodatek
borówek idealnie przełamuje słodkość
bitej śmietany i masy serowej. Smerfetka to taki serniczek na zimno ale niezwykle pyszny i urodziwy.Przepis pochodzi ze strony" Bernika mój kulinarny pamiętnik " z moimi zmianami.Polecam bardzo;)
Składniki
biszkopt:5
jajek5 łyżek
mąki pszennej5 łyżek
mąki ziemniaczanej10 łyżek
cukrułyżeczka
proszku do pieczeniaWykonanie:
Białka oddzielić od
żółtek i ubić je na sztywno, dodać
cukier i cały czas miksować. Następnie do
białek dodać
żółtka, delikatnie wymieszać. Do masy jajecznej dodać przesiane
mąki i
proszek do pieczenia. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i piec przez około 45 minut bądź do suchego patyczka w 180 stopniach.Warstwa pierwsza:1kg białego dwukrotnie
zmielonego sera50 gramów
masła1/3 szklanki
cukru pudru2 niebieskie
galaretkiWykonanie warstwa pierwsza:
Galaretki rozpuścić w 400 ml gorącej
wody, pozostawić do wystygnięcia.
Ser dwukrotnie zmielić. Następnie utrzeć go z
masłem i
cukrem pudrem na puch. Cały czas miksując stopniowo do masy serowej dodawać tężejącą
galaretkę, Całość zmiksować do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.Warstwa druga:500 ml kremówki 36%pół szklanki
borówek1
galaretka amarantowaWykonanie warstwa druga:
Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej
wody, odstawić do tężenia.
Borówki zmiksować na puree. Kremówkę ubić na sztywno, dodać zmiksowane
borówki i cały czas miksując dodawać tężejącą
galaretkę.Wykonanie ciasta: Na ostudzony
biszkopt wyłożyć pierwszą masę, wstawić do lodówki na około godzinę do stężenia. Następnie na ciasto wykładamy drugą masę i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia. W
między czasie rozpuszczamy
galaretki w 400 ml gorącej
wody i zostawiamy do lekkiego stężenia. Gdy
galaretka będzie już zcięta ale nadal płynna wylać ją na ciasto. Schować do lodówki do całkowitego stężenia.Smacznego;)