ßßß
Składniki biszkopt:5 jajek5 łyżek mąki pszennej5 łyżek mąki ziemniaczanej10 łyżek cukrułyżeczka proszku do pieczeniaWykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno, dodać cukier i cały czas miksować. Następnie do białek dodać żółtka, delikatnie wymieszać. Do masy jajecznej dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i piec przez około 45 minut bądź do suchego patyczka w 180 stopniach.Warstwa pierwsza:1kg białego dwukrotnie zmielonego sera50 gramów masła1/3 szklanki cukru pudru2 niebieskie galaretkiWykonanie warstwa pierwsza: Galaretki rozpuścić w 400 ml gorącej wody, pozostawić do wystygnięcia. Ser dwukrotnie zmielić. Następnie utrzeć go z masłem i cukrem pudrem na puch. Cały czas miksując stopniowo do masy serowej dodawać tężejącą galaretkę, Całość zmiksować do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.Warstwa druga:500 ml kremówki 36%pół szklanki borówek1 galaretka amarantowaWykonanie warstwa druga: Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, odstawić do tężenia. Borówki zmiksować na puree. Kremówkę ubić na sztywno, dodać zmiksowane borówki i cały czas miksując dodawać tężejącą galaretkę.Wykonanie ciasta: Na ostudzony biszkopt wyłożyć pierwszą masę, wstawić do lodówki na około godzinę do stężenia. Następnie na ciasto wykładamy drugą masę i ponownie wkładamy do lodówki do stężenia. W między czasie rozpuszczamy galaretki w 400 ml gorącej wody i zostawiamy do lekkiego stężenia. Gdy galaretka będzie już zcięta ale nadal płynna wylać ją na ciasto. Schować do lodówki do całkowitego stężenia.Smacznego;)