ßßß
Potrzebne:5 jajek1 szklanka cukru.1,5 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki mąki ziemniaczanej (może być odrobinę więcej)2 łyżeczki proszku do pieczeniakostka margaryny (250g)kilka kropel olejku rumowego (lub jakiegoś innego w zależności od upodobań)Cukier puder do posypaniaJajka wraz z cukrem ubijamy na puszystą masę. W tym samym czasie w rondelku rozpuszczamy margarynę.Obydwie mąki mieszamy ze sobą. Do ubitych jajek z cukrem przesiewamy mąki i wszystko razem miksujemy. Dodajemy przestudzoną margarynę i olejek rumowy. Wszystko jeszcze raz miksujemy.Ciasto przelewamy do formy, wcześniej posmarowanej masłem i mąką.Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy około 30-40 minut.Uwagi ode mnie.Ja masła praktycznie nie wystudziłam, wlałam gorące i też wyszło dobrze.Im więcej mąki ziemniaczanej, tym babka jest bardziej sypka. Można mąke pszenną całkowicie zastąpić ziemniaczaną.