Wykonanie
Sałatkowych propozycji u mnie jak na lekarstwo. Nie oznacza to wcale, że
sałat nie lubię i nie jadam.Znam wszak parę osób, które
zieleninę oraz
wodę uznają za przysmaki stricte zwierzęce:) Sama siebie, oczywiście, do tych osób nie zaliczam.Przygotowana przeze mnie
sałatka jest czystą improwizacją, jednak z ręką na
sercu mogę powiedzieć - polecam .Nie pierwszy (i nie ostatni) raz znajdziecie u mnie połączenia
owocowo -
mięsne. W moim odczuciu elementy te jak najbardziej idą ze sobą w parze.
Sałatka jest lekka i ciekawa. Charakteru nadają tu zdecydowanie 3 wyraziste lecz współgrające ze sobą składniki -
pomidory,
figi oraz
kozi ser. To dzięki nim
sałatka nie jest mdła.Żeby nie zakłócać harmonii smaku - zamiast tradycyjnego dressingu z
oliwy z oliwek (która moim zdaniem w tym przypadku nie sprawdziłaby się ze względu na zbyt charakterystyczny smak i aromat) użyłam
syropu z fig (z puszki). Okazało się to być strzałem w dziesiątkę.
Składniki:porcja - dla 2 osóbczas przygotowania: 30 min.stopień trudności: łatwy, średni, trudnyilość zużytych naczyń: 3współczynnik bałaganu: mały, średni, duży2 duże garści
rukoli4 liście
sałaty lodowej1 garść
kiełków słonecznika4 duże
rzodkiewki8
suszonych pomidorów w
oleju8 fig w
syropie4 łyżki
syropu figowego (dressing)10 kuleczek
koziego sera w pikantnej zaprawie olejowej1 duża
pierś z kurczaka1
jajko (do panierki)0,25 szklanki
bułki tartej (do panierki)0,25 szklanki mielonych
migdałów (do panierki)
sól,
pieprz1 łyżka
oleju np. rzepakowego
Pierś z kurczaka tniemy w paski. Doprawiamy
solą i
pieprzem.W misce przygotowujemy panierkę, która składa się z wymieszanych w proporcji 50:50
bułki tartej i mielonych
migdałów. W drugiej misce rozmącamy
jajko. Panierujemy
kurczaka mocząc go w pierwszej kolejności w
jajku, a następnie w przygotowanej wcześniej panierce. Smażymy na łyżce
oleju do momentu, aż kawałki
kurczaka się nie zrumienią. Dodam, na marginesie, że aromat
migdałów uderza nam w tej chwili do głowy:)Przygotowanie tej sałatki nie wymaga ukończenia filozofii, zatem daruję sobie rady typu: umyj, osusz, pokrój, wymieszaj
zieleninę i
rzodkiew. Niemniej jednak czynności te należy wykonać:)Pokroić w cienkie paski wypadałoby również
pomidory.
Figi natomiast warto pociąć w ćwiartki.Jeśli zostanie Wam trochę rozmąconego
jajka od panierowania (tak jak mnie) to polecam zrobić z niego małego omleta, którego następnie zwijamy w rulon i kroimy w cienkie paski. Nie chcemy przecież marnować jedzenia.Układamy na
zieleninie wszystkie składniki sałatki, a jako dressing wykorzystujemy kilka łyżek
syropu figowego (tego z puszki po figach).Smacznego.