ßßß Cookit - przepis na Figa z (ma...) kurczakiem

Figa z (ma...) kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Sałatkowych propozycji u mnie jak na lekarstwo. Nie oznacza to wcale, że sałat nie lubię i nie jadam.
Znam wszak parę osób, które zieleninę oraz wodę uznają za przysmaki stricte zwierzęce:) Sama siebie, oczywiście, do tych osób nie zaliczam.
Przygotowana przeze mnie sałatka jest czystą improwizacją, jednak z ręką na sercu mogę powiedzieć - polecam .
Nie pierwszy (i nie ostatni) raz znajdziecie u mnie połączenia owocowo - mięsne. W moim odczuciu elementy te jak najbardziej idą ze sobą w parze.
Sałatka jest lekka i ciekawa. Charakteru nadają tu zdecydowanie 3 wyraziste lecz współgrające ze sobą składniki - pomidory, figi oraz kozi ser. To dzięki nim sałatka nie jest mdła.
Żeby nie zakłócać harmonii smaku - zamiast tradycyjnego dressingu z oliwy z oliwek (która moim zdaniem w tym przypadku nie sprawdziłaby się ze względu na zbyt charakterystyczny smak i aromat) użyłam syropu z fig (z puszki). Okazało się to być strzałem w dziesiątkę.
Składniki:
porcja - dla 2 osób
czas przygotowania: 30 min.
stopień trudności: łatwy, średni, trudny
ilość zużytych naczyń: 3
współczynnik bałaganu: mały, średni, duży
2 duże garści rukoli
4 liście sałaty lodowej
1 garść kiełków słonecznika
4 duże rzodkiewki
8 suszonych pomidorów w oleju
8 fig w syropie
4 łyżki syropu figowego (dressing)
10 kuleczek koziego sera w pikantnej zaprawie olejowej
1 duża pierś z kurczaka
1 jajko (do panierki)
0,25 szklanki bułki tartej (do panierki)
0,25 szklanki mielonych migdałów (do panierki)
sól, pieprz
1 łyżka oleju np. rzepakowego
Pierś z kurczaka tniemy w paski. Doprawiamy solą i pieprzem.
W misce przygotowujemy panierkę, która składa się z wymieszanych w proporcji 50:50 bułki tartej i mielonych migdałów. W drugiej misce rozmącamy jajko. Panierujemy kurczaka mocząc go w pierwszej kolejności w jajku, a następnie w przygotowanej wcześniej panierce. Smażymy na łyżce oleju do momentu, aż kawałki kurczaka się nie zrumienią. Dodam, na marginesie, że aromat migdałów uderza nam w tej chwili do głowy:)
Przygotowanie tej sałatki nie wymaga ukończenia filozofii, zatem daruję sobie rady typu: umyj, osusz, pokrój, wymieszaj zieleninę i rzodkiew. Niemniej jednak czynności te należy wykonać:)
Pokroić w cienkie paski wypadałoby również pomidory. Figi natomiast warto pociąć w ćwiartki.
Jeśli zostanie Wam trochę rozmąconego jajka od panierowania (tak jak mnie) to polecam zrobić z niego małego omleta, którego następnie zwijamy w rulon i kroimy w cienkie paski. Nie chcemy przecież marnować jedzenia.
Układamy na zieleninie wszystkie składniki sałatki, a jako dressing wykorzystujemy kilka łyżek syropu figowego (tego z puszki po figach).
Smacznego.
Źródło:http://rybkazwanamarta.blogspot.com/2012/10/figa-z-ma-kurczakiem.html