ßßß Cookit - przepis na lasagne wegetariańska

lasagne wegetariańska

nazwa

Wykonanie

Makarony to moja słabość. Staram się ograniczać częstotliwość ich spożywania, by uniknąć tzw. "zmęczenia materiału", ale coś nie bardzo mi to wychodzi:)
Podobnie ma się sprawa w kwestii szpinaku.... w tym tygodniu to moje trzecie danie ze szpinakiem w roli głównej....
Gdyby tylko ktoś kilka lat temu powiedział mi, że będę lubić szpinak.... ba! i nawet go przyrządzać.... powiedziałabym, że ma "nierówno pod sufitem".
To nie jedyna kwestia, w której życie mnie zaskoczyło:)
Składniki:
porcja dla 2 osób
moja forma ma wymiary 10 cm x 20 cm
makaron lasagne (ja na moją formę użyłam 6 płatów - na 3 warstwy)
1 łyżka oliwy
200-250 g śmietany 12% (jak śmietana tzn. że kwaśna) Śmietana to taka moja modyfikacja. Lasagne robię już od jakiegoś czasu i muszę się przyznać, że wersja z tradycyjnym sosem beszamelowym nie trafia w mój "smak". Zamieniłam go na coś bardziej wyrazistego - śmietanę.
50-70 g sera żółtego
farsz 1 - szpinakowy
500 g szpinaku (ja użyłam mrożonego)
5 ząbków czosnku
1 łyżka masła
sól
pieprz
ok. 1 ły żeczka cukru
szczypta gałki muszkatołowej
1 garść startego parmezanu
farsz 2 - pieczarkowy
500 g pieczarek
1/2 czerwonej cebuli
125 ml czerwonego wina
sól
pieprz
1,5 łyżki oliwy
Przygotowanie:
farsz 1 - szpinakowy
Włóż do garnka zamrożony szpinak. Posyp delikatnie solą. Podgrzej na "średnim ogniu" od czasu do czasu mieszając, aż się rozmrozi.
Na patelni ("na małym ogniu") rozpuść masło i podsmaż wyciśnięte ząbki czosnku. Dodaj do szpinaku.
Dopraw cukrem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Gotuj bez przykrycia, do czasu aż wyparuje płyn i masa szpinakowa będzie "sucha". Jest to ważne, ponieważ zbyt wodnity farsz spowoduje wyciek płynów podczas pieczenia w piekarniku.
Zdejmij z gazu. Na koniec dodaj parmezan.Wymieszaj. Ser sam się rozpuści pod wpływem ciepła masy.
farsz 2 - pieczarkowy
Umyj i pokrój pieczarki na tzw. szóstki (wzdłuż na pół i później na trzy części).
Poszatkuj cebulę w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej cebulę.
Dodaj pieczarki. Dodaj sól i pieprz. Obsmaż delikatnie ok. 1 min.
Dodaj wino. Duś bez przykrycia, aż całe wino wyparuje. Tutaj również ważne jest by masa pieczarkowa była "sucha".
lasagne
Do osolonego wrzątku dodaj olej i włóż płaty makaronu. Podgotuj ok. 4 - 5 min. w międzyczasie mieszając, tak by płaty się nie pozlepiały.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Posmaruj formę oliwą (ja to robię przy użyciu pędzelka).
Wyłóż formę pierwszą warstwą makaronu (2 płaty). Dotnij je odpowiednio, tak by przykrywały całą dolną część formy.
Posmaruj cienką warstwą śmietany.
Wyłóż farsz szpinakowy i rozsmaruj go równomiernie.
Nałóż drugą warstwę makaronu. Ponownie posmaruj warstwą śmietany.
Nałóż farsz pieczarkowy.
Połóż trzecią warstwę makaronu. Posmaruj ją ostatnią warstwą śmietany. Posyp startym serem.
Wstaw do piekarnika na ok. 15 min.
Ready!
Źródło:http://rybkazwanamarta.blogspot.com/2012/05/lasagne-wegetarianska.html