Wykonanie
Makarony to moja słabość. Staram się ograniczać częstotliwość ich spożywania, by uniknąć tzw. "zmęczenia materiału", ale coś nie bardzo mi to wychodzi:)Podobnie ma się sprawa w kwestii
szpinaku.... w tym tygodniu to moje trzecie danie ze
szpinakiem w roli głównej....Gdyby tylko ktoś kilka lat temu powiedział mi, że
będę lubić
szpinak.... ba! i nawet go przyrządzać.... powiedziałabym, że ma "nierówno pod sufitem".To nie jedyna kwestia, w której życie mnie zaskoczyło:)

Składniki:porcja dla 2 osóbmoja forma ma wymiary 10 cm x 20 cm
makaron lasagne (ja na moją formę użyłam 6 płatów - na 3 warstwy)1 łyżka
oliwy200-250 g
śmietany 12% (jak
śmietana tzn. że kwaśna)
Śmietana to taka moja modyfikacja. Lasagne robię już od jakiegoś czasu i muszę się przyznać, że wersja z tradycyjnym
sosem beszamelowym nie trafia w mój "smak". Zamieniłam go na coś bardziej wyrazistego -
śmietanę.50-70 g
sera żółtegofarsz 1 -
szpinakowy500 g
szpinaku (ja użyłam mrożonego)5 ząbków
czosnku1 łyżka
masłasólpieprzok. 1 ły żeczka
cukruszczypta
gałki muszkatołowej1 garść startego
parmezanufarsz 2 -
pieczarkowy500 g
pieczarek1/2
czerwonej cebuli125 ml
czerwonego winasólpieprz1,5 łyżki
oliwy
Przygotowanie:farsz 1 -
szpinakowyWłóż do garnka zamrożony
szpinak. Posyp delikatnie
solą. Podgrzej na "średnim ogniu" od czasu do czasu mieszając, aż się rozmrozi.Na patelni ("na małym ogniu") rozpuść
masło i podsmaż wyciśnięte ząbki
czosnku. Dodaj do
szpinaku.Dopraw
cukrem,
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową.Gotuj bez przykrycia, do czasu aż wyparuje płyn i masa szpinakowa będzie "sucha". Jest to ważne, ponieważ zbyt wodnity farsz spowoduje wyciek płynów podczas pieczenia w piekarniku.Zdejmij z gazu. Na koniec dodaj
parmezan.Wymieszaj.
Ser sam się rozpuści pod wpływem ciepła masy.farsz 2 -
pieczarkowyUmyj i pokrój
pieczarki na tzw. szóstki (wzdłuż na pół i później na trzy części).Poszatkuj
cebulę w drobną kostkę.Na patelni rozgrzej
oliwę. Podsmaż na niej
cebulę.Dodaj
pieczarki. Dodaj
sól i
pieprz. Obsmaż delikatnie ok. 1 min.Dodaj
wino. Duś bez przykrycia, aż całe
wino wyparuje. Tutaj również ważne jest by masa pieczarkowa była "sucha".lasagneDo osolonego wrzątku dodaj
olej i włóż płaty
makaronu. Podgotuj ok. 4 - 5 min. w międzyczasie mieszając, tak by płaty się nie pozlepiały.Nagrzej piekarnik do 180 stopni.Posmaruj formę
oliwą (ja to robię przy użyciu pędzelka).Wyłóż formę pierwszą warstwą
makaronu (2 płaty). Dotnij je odpowiednio, tak by przykrywały całą dolną część formy.Posmaruj cienką warstwą
śmietany.Wyłóż farsz
szpinakowy i rozsmaruj go równomiernie.Nałóż drugą warstwę
makaronu. Ponownie posmaruj warstwą
śmietany.Nałóż farsz
pieczarkowy.Połóż trzecią warstwę
makaronu. Posmaruj ją ostatnią warstwą
śmietany. Posyp
startym serem.Wstaw do piekarnika na ok. 15 min.Ready!