ßßß Cookit - przepis na Quiche z miodowo - musztardowym łososiem, kaparami i serem brie

Quiche z miodowo - musztardowym łososiem, kaparami i serem brie

nazwa

Wykonanie

Aura za oknem, określając delikatnie - nieciekawa. Nie ważne, że powinnam właśnie pisać esej, czytać Dickensa, tudzież zakuwać gramę. Ważne, że dziecię już smacznie śpi :) Czas zatem opowiedzieć o czymś smacznym na kolację.
Dziś opowiem o quiche'u, który w końcu udało mi się upichcić.
Kiedy będąc w księgarni zobaczyłam książkę kucharską z napisem "quiche", długo zastanawiałam się co to w ogóle jest i...jak to się wymawia :) (dla tych co też się zastanawiają, powiem, że wymowa brzmi: "kisz"). Księgarnia na szczęście była samoobsługowa, dzięki czemu nie musiałam kombinować jak koń pod górkę i wymyślać wymowy. Przeglądając książkę dowiedziałam się natomiast, że quiche to nic innego jak wytrawna tarta.
O ile ładniej i bardziej intrygująco wypada quiche, prawda? Swoją drogą jak to się dzieje, że już sama nazwa może nobilitować danie.
Weźmy na przykład taką tortilla de patatas . Jak to możliwe, że to tylko omlet ziemniaczany. Albo panchetta - kto by pomyślał, że to boczek!!!
Trzeba koniecznie wymyślić jakąś piękną nazwę na kluchy śląskie z zasmażką ! :)
Tak, czy owak książki nie kupiłam, a koncepcję na nadzienie sama wymyśliłam i wyszło tak:
Składniki:
ciasto
200 g mąki
100 g zimnego masła
1 jajko
0,5 łyżeczki soli
nadzienie
250 g łososia
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka musztardy delikatesowej
60 g (garść) kaparów Ole!
1 opakowanie sera brie (ok. 150 g)
garść rukoli
200 g śmietany 12%
3 jajka
sól,pieprz
Przygotowanie:
Ciasto
Do przesianej mąki z solą dodaj jajko oraz pokrojone zimne masło. Wyrabiaj ciasto, aż będzie miało zwartą konsystencję. Ugnieć je w kulę i wstaw do lodówki na 20 min. Następnie rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty. Zrób nakłucia widelcem. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, obciążając wcześniej ciasto kulkami lub fasolą. Piecz ok. 10 min, następnie zdejmij fasolę i piecz kolejne 5 min, aż ciasto się lekko zrumieni. Wyjmij ciasto z piekarnika.
Nadzienie
W małej miseczce wymieszaj miód z musztardą. Przypraw łososia solą i pieprzem i ułóż na wysmarowanej oliwą folii aluminiowej. Pokryj łososia sosem miodowo - musztardowym i wstaw do piekarnika (180 stopni) na ok. 10 min. Po upieczeniu rozdrobnij łososia widelcem na małe cząstki.
W misce wymieszaj trzepaczką śmietanę i jajka.
Posiekaj rukolę. Ser brie pokrój w plastry.
Na podpieczonym cieście porozsypuj składniki: ser brie, rozdrobnionego łososia, kapary, rukolę. Delikatnie polej wszystko masą śmietanowo - jajeczną.
Wstaw do piekarnika na ok. 10-15 min.
Źródło:http://rybkazwanamarta.blogspot.com/2013/11/quiche-z-miodowo-musztardowym-ososiem.html