Wykonanie

Aura za oknem, określając delikatnie - nieciekawa. Nie ważne, że powinnam właśnie pisać esej, czytać Dickensa, tudzież zakuwać gramę. Ważne, że dziecię już smacznie śpi :) Czas zatem opowiedzieć o czymś smacznym na kolację.Dziś opowiem o quiche'u, który w końcu udało mi się upichcić.Kiedy będąc w księgarni zobaczyłam książkę kucharską z napisem "quiche", długo zastanawiałam się co to w ogóle jest i...jak to się wymawia :) (dla tych co też się zastanawiają,
powiem, że wymowa brzmi: "kisz"). Księgarnia na szczęście była samoobsługowa, dzięki
czemu nie musiałam kombinować jak koń pod górkę i wymyślać wymowy. Przeglądając książkę dowiedziałam się natomiast, że quiche to nic innego jak wytrawna
tarta.O ile ładniej i bardziej intrygująco wypada quiche, prawda? Swoją
drogą jak to się dzieje, że już sama nazwa może nobilitować danie.Weźmy na przykład taką tortilla de patatas . Jak to możliwe, że to tylko omlet ziemniaczany. Albo panchetta - kto by pomyślał, że to
boczek!!!Trzeba koniecznie wymyślić jakąś piękną nazwę na kluchy śląskie z zasmażką ! :)Tak, czy owak książki nie kupiłam, a koncepcję na nadzienie sama wymyśliłam i wyszło tak:


Składniki:ciasto200 g
mąki100 g zimnego
masła1
jajko0,5 łyżeczki
solinadzienie250 g
łososia2 łyżeczki
miodu1 łyżeczka
musztardy delikatesowej60 g (garść)
kaparów Ole!1 opakowanie
sera brie (ok. 150 g)garść
rukoli200 g
śmietany 12%3
jajkasól,
pieprzPrzygotowanie:CiastoDo przesianej
mąki z
solą dodaj
jajko oraz pokrojone zimne
masło. Wyrabiaj ciasto, aż będzie miało zwartą konsystencję. Ugnieć je w kulę i wstaw do lodówki na 20 min. Następnie rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty. Zrób nakłucia widelcem. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, obciążając wcześniej ciasto kulkami lub
fasolą. Piecz ok. 10 min, następnie zdejmij
fasolę i piecz kolejne 5 min, aż ciasto się lekko zrumieni. Wyjmij ciasto z piekarnika.NadzienieW małej miseczce wymieszaj
miód z
musztardą. Przypraw
łososia solą i
pieprzem i ułóż na wysmarowanej
oliwą folii aluminiowej. Pokryj
łososia sosem
miodowo -
musztardowym i wstaw do piekarnika (180 stopni) na ok. 10 min. Po upieczeniu rozdrobnij
łososia widelcem na małe cząstki.W misce wymieszaj trzepaczką
śmietanę i
jajka.Posiekaj
rukolę.
Ser brie pokrój w plastry.Na podpieczonym cieście porozsypuj składniki:
ser brie, rozdrobnionego
łososia,
kapary,
rukolę. Delikatnie polej wszystko masą
śmietanowo - jajeczną.Wstaw do piekarnika na ok. 10-15 min.