ßßß Cookit - przepis na Kolorowa zupa z fasolą

Kolorowa zupa z fasolą

nazwa

Wykonanie

Przeglądając książkę z potrawami inspirowanymi kuchnią serbską trafiłam na zupę fasolową. Nazywała się "kolorową zupą fasolową", ale miała tylko trzy kolory: czarnej, białej i czerwonej fasoli. Dorzucona była odrobina marchwi i seler naciowy. Kiepsko.
Moja zupa jest naprawdę kolorowa. Składa się z czerwonej fasoli, czerwonej papryki, marchwi i kukurydzy. Do tego mięso, które dodałam ze względu na Najlepszego. No, bo On już tak ma, że krzywi się kiedy nie ma mięcha na talerzu.
Można kabanosy pominąć, nic się strasznego z zupą nie stanie.
Czy muszę dodawać, że jest bardzo prosta?
Składniki na 3 porcje:
2 szklanki (400ml) wywaru z warzyw albo rosołu
1 puszka (około 200g) czerwonej fasoli
100g kukurydzy z puszki
2 małe marchewki
1/2 czerwonej papryki
1/2 średniej cebuli
1 duży ząbek czosnku
2 długie kabanosy (około 150g)
1 średni pomidor
olej (do smażenia)
Pomidora sparzyć, drobno pokroić. Marchewki i kabanosy pokroić w plastry, cebulę i paprykę w kostkę. W garnku rozgrzać olej i usmażyć na nim cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, marchew, pomidor i kukurydzę. Smażyć 2 minuty. Wlać wywar i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie dodać kabanosy i fasolę. Gotować 15 minut.
Nie użyłam żadnych przypraw, bo mój wywar był bardzo aromatyczny. W jego skład wchodziły: marchew, pietruszka, por, cebula, seler, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz.
Tak, tak, to Wiosna! Na talerzach zaczyna się robić bardzo kolorowo!
Źródło:http://terazjedzmnie.blogspot.com/2012/03/kolorowa-zupa-z-fasola.html