Wykonanie
Przeglądając książkę z potrawami inspirowanymi kuchnią serbską trafiłam na zupę
fasolową. Nazywała się "kolorową zupą
fasolową", ale miała tylko trzy kolory: czarnej, białej i
czerwonej fasoli. Dorzucona była odrobina
marchwi i
seler naciowy. Kiepsko.Moja zupa jest naprawdę kolorowa. Składa się z
czerwonej fasoli,
czerwonej papryki,
marchwi i
kukurydzy. Do tego
mięso, które dodałam ze względu na Najlepszego. No, bo On już tak ma, że krzywi się kiedy nie ma mięcha na talerzu.Można
kabanosy pominąć, nic się strasznego z zupą nie stanie.Czy muszę dodawać, że jest bardzo prosta?Składniki na 3 porcje:2 szklanki (400ml)
wywaru z warzyw albo rosołu1 puszka (około 200g)
czerwonej fasoli100g
kukurydzy z puszki2 małe
marchewki1/2
czerwonej papryki1/2 średniej
cebuli1 duży ząbek
czosnku2 długie
kabanosy (około 150g)1 średni
pomidorolej (do smażenia)
Pomidora sparzyć, drobno pokroić.
Marchewki i
kabanosy pokroić w plastry,
cebulę i
paprykę w kostkę. W garnku rozgrzać
olej i usmażyć na nim
cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek,
marchew,
pomidor i
kukurydzę. Smażyć 2 minuty. Wlać
wywar i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie dodać
kabanosy i
fasolę. Gotować 15 minut.Nie użyłam żadnych przypraw, bo mój
wywar był bardzo aromatyczny. W jego skład wchodziły:
marchew,
pietruszka,
por,
cebula,
seler,
liść laurowy,
ziele angielskie,
pieprz.Tak, tak, to Wiosna! Na talerzach zaczyna się robić bardzo kolorowo!