ßßß Cookit - przepis na Zielona szpinakowa z kiwi

Zielona szpinakowa z kiwi

nazwa

Wykonanie

Wymyśliłam, że dodam kiwi do całkiem tradycyjnego kremu szpinakowego. Dodałam je drżącą ręką, bo wszyscy, którym o tym opowiadałam krzywili się z niesmakiem, albo zdziwieniem. Zupa wyszła zaskakująco smaczna — łagodny szpinak, lekki posmak kiwi i słodko-ostry kurczak.
I, wstyd się przyznać, zupełnie zapomniałam, że Najlepszy nie znosi kiwi. Ale zjadł, stwierdził, że "dobre", więc odetchnęłam z ulgą :).
Zielone zupy przygotowałam razem z: Dobromiłą,Lejdi, Maggie, Michałem, Mirabelką, Mopsikiem, Panną Malwinną i Pelą .
zanim zabierzemy się do gotowania zupy musimy zamarynować kurczaka. Najlepiej robić to przez całą noc, ale jeżeli bardzo się nam śpieszy możemy trzymać mięso w marynacie (minimum) godzinę.
Marynata na małą pierś z kurczaka (około 150g):
sok z 1/2 pomarańczy
1/2 łyżeczka chilli
1 1/2 łyżki miodu (lub więcej)
1 łyżka oleju
Składniki na 2–3 porcje:
250g szpinaku (dobrze rozmrożonego i delikatnie odciśniętego)
1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
1 ząbek czosnku
1/2 średniej cebuli
1/2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej*
1 łyżka oleju
2 kiwi
1 łyżka cukru
zamarynowana pierś z kurczaka
Do garnka wlać olej, zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dodać szpinak i smażyć przez 2 minuty. Wlać bulion, dodać przyprawę i zmniejszyć ogień. Gotować przez 15 minut**. . Po kwadransie przetrzeć przez sito lub zmiksować. Zmiksować kiwi z cukrem (nie można robić tego zbyt długo, bo kiwi zgorzknieje). Dodać sos owocowy do zupy, dokładnie wymieszać i podgrzewać przez 2 minuty.
Kurczaka pokroić "na kęsy" i usmażyć z marynatą. Podawać razem z zupą.
Jeżeli chcemy, by zupa nasyciła bardzo głodny brzuszek, podajemy do niej grzanki.
* U mnie zmielona suszona włoszczyzna .
** Zupa bardzo bulgocze i może zachlapać kuchnię. Dlatego zmniejszyłam ogień do minimum i często mieszałam.
Już tylko JEDEN dzień dzieli nas od kalendarzowej Wiosny! Dlatego mam nadzieję, że wszystkie zielone potrawy, które ostatnio przygotowałam spowodują, że będzie dla nas łaskawa i przyjdzie szybciej :)
Obiecuję, że już za chwilę wyrwę się z zielonych czeluści i będę przygotowywać potrawy innego koloru.
Źródło:http://terazjedzmnie.blogspot.com/2012/03/zielona-szpinakowa-z-kiwi.html